Saradnja sa Ample

Fiat 500e dobija mogućnost brzog punjenja baterije

Autor: Biznis.ba
Fiat 500e dobija mogućnost brzog punjenja baterije
Fiat 500e / Ilustracija

Grupacija Stellantis ugovorila je saradnju sa kompanijom Ample, čiju će tehnologiju brze zamjene modularnih baterija na električnim vozilima donijeti u svoje električne Fiate 500e već 2024. godine

Automobilski koncern Stellantis prošle je sedmice potpisao ugovor o saradnji sa kompanijom Ample, specijalizovanom za brzo punjenje električnih automobila. U sklopu te saradnje Stellantisovi će automobili dobiti mogućnost brze zamjene baterijskih modula unutar samo pet minuta – dakle, njihovi će vozači, umjesto da posjećuju punionicu i tamo čekaju da im se baterija napuni, posjećivati tek Ampleove stanice, gdje će im se s vozila ukloniti prazna, a na njeno mjesto postaviti nova, puna, baterija.¸

Za 5 minuta do pune baterije

Ampleova tehnologija brze zamjene baterija tako će u budućnosti biti dostupna u nekim modelima automobila ove grupacije, širom svijeta i na različitim platformama koje koncern ima u ponudi. Prvi program takve brze zamjene bit će lansiran u Madridu već sljedeće godine, gdje će tehnologijom biti opremljeno stotinu Fiata 500e, tamo dostupnih kroz sistem za dijeljenje automobila Free2move.

Brza zamjena prazne baterije punom alternativa je punionicama. Ona čini korištenje električnih automobila lakšim i bezbrižnijim, a nadopunjavanje jednako jednostavnim i brzim kao što je to danas točenje goriva u klasične automobile. Usto, korisnici dobivaju “zelenu” uslugu zamjene baterija, dok se te baterije na postajama mogu puniti i obnovljivim izvorima energije, kao još ekološki prihvatljivije rješenje.

Dizajn baterijskih modula, osmišljen u Ampleu, omogućava da se njima zamijene tvornički ugrađene baterije u vozilima. Samim time Stellantis će moći u svoje automobile dodati podršku za tu tehnologiju bez prevelikih intervencija u arhitekturu svojih platformi za električna vozila. Kad je riječ o stanicama za zamjenu, one su lagane i jednostavne za postavljanje – na javnoj se površini jedna takva stanica može instalirati za samo tri dana, što znači da se mreža lako može skalirati prema potrebama.

Kada se automobilom uveze u stanicu, oni se međusobno automatski “prepoznaju”. Na vozaču je tek da pokrene postupak zamjene baterija putem mobilne aplikacije i pričeka otprilike pet minuta, koliko cijeli proces traje.