loše vijesti

Ford neće produžiti proizvodnju Focusa nakon 2025.

Autor: Biznis.ba
Ford neće produžiti proizvodnju Focusa nakon 2025.
Foto: X

Britanski mediji pišu da Ford neće produžiti životni ciklus Focusa nakon 2025. godine, uprkos širokom padu potražnje za električnim automobilima koji je podstakao neke konkurentske proizvođače da uspore povlačenje svojih automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Autocar podsjeća da je Ford još 2022. najavio da će zatvoriti proizvodnu liniju Focusa u Saarlouisu u Njemačkoj sredinom 2025. Do sada je bio neuspješan u pronalaženju kupca za tu lokaciju, ali evropski šef Martin Sander je rekao da kompanija nema „nikakve planove da produži proizvodnju Focusa“.

To je uprkos tome što je Ford prilagodio svoju prognozu prodaje električnih vozila u svjetlu „usporavanja usvajanja u odnosu na naše prvobitne pretpostavke“, prenosi Autoblog rs.

Sander je rekao da Ford ostaje posvećen povlačenju SUS modela i napredovanju sa prelaskom na EV. „Dugoročno gledano, i dalje smo duboko uvjereni da će EV-ovi biti budućnost i da ćemo videti značajno povećanje obima.” On je dodao: „Do kraja ove godine imaćemo punu paletu električnih vozila – kako u sektoru putničkih vozila, tako i u našoj poslovnoj liniji komercijalnih vozila – i prilično smo fleksibilni da se prilagodimo potražnji tržišta. U narednih nekoliko godina imat ćemo širok izbor. „U suštini, naši kupci imaju moć izbora da izaberu ono što žele.”

Ford sugeriše da manji električni automobili nisu isključeni. Kompanija je nedavno nagovijestila da će ponuditi male električne automobile nakon što lansira porodicu od četiri električna SUV vozila u Evropi.