Auto

Ford se fokusira na razvoj hibridnih vozila

Autor: Biznis.ba
Ford se fokusira na razvoj hibridnih vozila
Foto: X

Ford je najavio neka odlaganja za električna vozila, uključujući i dugoočekivani SUV. Automobil je trebalo da se pojavi sljedeće godine, ali je sada odložen do 2027. godine, a kompanija je sugerisala da će iskoristiti dodatno vrijeme da „iskoristi prednosti nove tehnologije baterija“.

Ford kaže da će preduzeti korake da ublaži utjecaj koji će odlaganje lansiranja imati na kanadsku radnu snagu.

Električni pickup sljedeće generacije, kodnog naziva „T3“, također se odlaže sa kraja 2025. na 2026. godinu.

Gradi se u fabrici u Tennessee za montažu električnih vozila u kompleksu kompanije BlueOval City, iako Ford kaže da upravo sada instalira opremu za štancanje koja će proizvoditi lim za kamion.

Pored ovih najava, kompanija je otkrila novi podsticaj za hibridna vozila. Izjavili su da planiraju da ponude hibridne pogone u cijeloj liniji Ford Blue do 2030. godine. Uprkos gore spomenutim kašnjenjima i okretanju ka hibridnim vozilima, Ford kaže da ostaje posvećen električnim vozilima i da nastavlja izgradnju fabrike baterija u Michigenu, Tennessee i Kentucky, prenosi Autoblog rs.

Međutim, nije tajna da tržište električnih vozila nije tako robusno kao što su se kompanije nekada nadale da će biti. Možda je to visoka cijena ulaska, neuređena infrastruktura za punjenje ili činjenica da neka elektirčna vozila ne ispunjavaju uslove za federalnu poresku olakšicu.

U svakom slučaju, usporavanje je stvarno, iako je možda malo precijenjeno. Ford je doživio pad u prodaji električnih vozila od 11 procenata u januaru, ali kompanija kaže da se vratila i da je prodaja porasla za 86 procenata tokom cijelog prvog kvartala u poređenju sa prošlom godinom.

Međutim, EV ponude kompanije izgubila su 4,7 milijardi dolara u 2023. godini.

U tom cilju, kompanija je prošle godine najavila da će odložiti ili otkazati planiranu potrošnju od 12 milijardi dolara na električna vozila.

Nije jasno kako će ovo utjecati na planove Forda da poveća proizvodnju na 600.000 EV-a godišnje.