Auto

Ford sprema novi tim

Autor: Biznis.ba
Ford sprema novi tim
Foto: Pexels

Američki proizvođač automobila Ford okuplja tim za proizvodnju jeftinih električnih vozila.

Tokom prošle godine je Ford zaposlio oko 300 osoba koje treba da bude dio novog tima, od kojih oko 50 iz kompanije Rivian, više od 20 iz firme Tesla i desetak iz kompanije Kanu, 10 zaposlenih iz Lucid Motorsa i nekoliko ljudi iz nedavno raspuštenog Apple tima za EV poznatog kao "Projekat Titan".

Ford je takođe uspio da anagažuje dva stručnjaka za aerodinamiku koji su prethodno radili za timove Formule 1, prenosi Tech Crunch.

"Svi naši timovi za električna vozila su nemilosrdno fokusirani na troškove i efikasnost naših EV proizvoda", izjavio je u februaru izvršni direktor Forda Džim Ferli, prenosi B92.

Kako se navodi, Ford i njegovi rivali traže način da dramatično snize cijenu električnih vozila u pokušaju da dostignu Teslu i istovremeno se odbrane od jeftine konkurencije iz Kine.

Evropska komisija (EK) je juče obavijestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sljedećeg mjeseca.

Američka predsjednička administracija Joe Bidena je početkom maja podigna carine na kineska električna vozila na 100 posto. Peking je osudio ove poteze Vašingtona i Brisela i najavio da će uzvratiti adekvatnim mjerama.