Tržište

Fordov model decenijama najprodavaniji u SAD

Autor: Biznis.ba
Fordov model decenijama najprodavaniji u SAD
Ford

Sa više od 700.000 prodatih jedinica u 2023, Fordova F-serija nastavlja da dominira američkim tržištem.

Iako konačni rezultati prodaje za 2023. još nisu zvanično objavljeni, Ford ima razloga za slavlje.

Američki proizvođač saopštio je da je F-serija najprodavaniji kamionet u Sjedinjenim Državama 47. godinu zaredom. Osim toga, F-serija je najprodavanije vozilo u SAD 42. godinu zaredom.

Iako su ovi rezultati zasnovani na projekcijama, Fordov direktor prodaje u SAD, Robert Kafl, rekao je da se više od 700.000 kupaca odlučilo za F-seriju 2023. godine.

Uskoro ćemo dobiti konačne brojeve, ali poznato je da je Ford prodao 573.370 pikap vozila F-serije u prva tri kvartala prošle godine.

Time je daleko nadmašilo Ramovih 332.440 jedinica (brend u vlasništvu Chryslera), ali je Ford u ukupnom broju zaostao za General Motorsom sa značajnom razlikom, kada su kamioneti u pitanju. Konkretno, njihov rival je isporučio 411.758 primeraka Chevroleta Silverado i 216.227 GMC Sierra.

To je zajedno 627.985 jedinica, što čini ukupan Fordov rezultat kada je F-serija u pitanju daleko manje impresivnim.

Kafl je uspjeh F-serije pripisao "raznolikosti ponude pogonskih agregata" jer kupci imaju "jedinstvene potrebe, bilo da su na gradilištu, na farmi ili kreću u avanturu vikendom".

Zatim je istakao činjenicu da je F-150 najprodavaniji potpuno hibridni veliki pikap u Americi, kao i najprodavaniji veliki električni pikap.

Govoreći o tom modelu, Kafl je nazvao F-150 Lightning "sjajnim primjerom posvećenosti Forda održivijoj budućnosti bez kompromisa u pogledu snage i performansi".

Ipak, izvještaji sugerišu da je kompanija prepolovila proizvodnju F-150 Lightning zbog usporavanja potražnje.