postojat će izuzeci

Hoće li novi automobili imati upozorenje za prekoračenje brzine?

Autor: Biznis.ba
Hoće li novi automobili imati upozorenje za prekoračenje brzine?
Foto: Ilustracija

Californija donosi zakon koji zahtijeva da vam automobil daje zvučni signal ako prekoračite ograničenje brzine.

Do kraja decenije automobili u Californiji će vjerovatno imati ugrađen sistem zvučnog upozorenja za prekoračenje brzine. Državni Senat je donio novi zakon kojim se zahtijeva da sva vozila koja se prodaju ili proizvode u Californiji imaju pasivne limitatore brzine počev od 2027. Pritom polovina svih novih vozila mora da ima tu tehnologiju do 2029., a svi od 2032. godine.

Izuzetak će biti vozila službi poput policije i hitne pomoći, a radit će se o pasivnom sistemu koji vozača, ako prekorači ograničenje brzine na putu za 10 milja na sat (16 km/h), upozorava zvučnim i svetlosnim signalima.

Kako navodi Index.hr, novi propis je donet nakon što je američki Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja preporučio da Nacionalna administracija za bezbjednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) zahteva tehnologiju intelligent speed assistant (ISA) na novim automobilima, koja upozorava vozače na prebrzu vožnju. Preostalo je još glasanje u kalifornijskoj skupštini pre nego što postane zakon, što mora da se desi do 31. augusta.

Cilj zakona je smanjiti broj nesreća i smrtnih slučajeva povezanih s prebrzom vožnjom. Za jednu trećinu smrtnih slučajeva u saobraćaju u Californiji između 2017. i 2021. kriva je prebrza vožnja. "Ove smrti se mogu spriječiti", rekao je promoter zakona Scott Wiener u izjavi.

ISA sistem nije nikakva novotarija. Pojavio se još 1980. u Francuskoj, a postoji pasivna verzija, koja samo upozorava, te aktivna, koja fizički sprečava prekoračenje brzine.

Podsjetimo, kalifornijski zakon je sličan onom koji ove godine stupa na snagu u Evropskoj uniji, a koji zahtijeva da svi automobili koji se prodaju u regiji imaju pasivne limitatore koji upozoravaju vozača zvučno i vizuelno.