japanski proizvođač

Honda bilježi rekordnu godišnju dobit, čak 20 posto veću nego prošle godine

Autor: Biznis.ba
Honda bilježi rekordnu godišnju dobit, čak 20 posto veću nego prošle godine
Foto: X

Japanski proizvođač automobila Honda zabilježio je rekordnu godišnju dobit zahvaljujući poboljšanju globalne prodaje vozila, ali je uprkos tome objavio opreznu prognozu za tekuću fiskalnu godinu.

Kompanija je saopćila da je neto dobit do marta porasla 70 posto na 1,1 biliona jena (7,1 milijardu dolara), što je 20,8 posto više nego prošle godine.

Honda je imala velike izdatke zahvaljujući cilju postavljenom prije tri godine prema kojem želi postići 100 posto prodaje električnih vozila do 2040.

Globalna prodaja vozila porasla je uglavnom zbog popularnosti njihovih vozila u SAD-u. Prodaja je pala u Kini, ali je snažna prodaja motocikala u Indiji i Brazilu nadoknadila gubitke u Vijetnamu.

Rezultati za 2023./24. dolaze dva tjedna nakon što su najavili najveće automobilsko ulaganje u historiji Kanade, namijenjeno izgradnji nove fabrike baterija za električna vozila vrijedne 11 milijardi američkih dolara.

Firma već ima partnerstvo sa Sonyjem u području električnih vozila, a istražuje i mogućnosti saradnje s najvećim rivalom Nissanom.

Uprkos tome, za tekuću fiskalnu godinu koja završava krajem ožujka 2025. firma očekuje pad neto dobiti za 9,7 posto na 1.000 milijardi jena, a očekuje se i pad prihoda za 0,6 posto na 20.300 milijardi jena, prenose Financije hr.

Smatraju, naime, da bi na buduće rezultate mogli utjecati sve skuplji troškovi i promjene kurseva stranih valuta.

Neto dobit u fiskalnoj je godini udvostručila i Toyota te je iznosila 4,9 biliona jena, odnosno 31,9 milijardi dolara.

Prodaja im je, ipak, porasla 21 posto, na 45 biliona jena ili 290 milijardi dolara.