japanski proizvođači

Honda i Mitsubishi osnivaju zajedničku kompaniju za električnu mobilnost

Autor: Biznis.ba
Honda i Mitsubishi osnivaju zajedničku kompaniju za električnu mobilnost
Foto: Ilustracija

Japanski proizvođači automobila Honda i Mitsubishi osnivaju zajedničku kompaniju Altna, koja će djelovati u tri oblasti.

Naime, ona će se baviti optimizacijom troškova korištenja EV, povećanjem životnog vijeka baterija i poboljšanjem resursa u Japanu za proizvodnju EV, prenosi Electrive.com.

Mitsubishi EK EV
Konkretno, Altna će ponuditi iznajmljivanje baterija za EV, prenamenu baterija za EV na kraju radnog vijeka i pružat će usluge pametnog punjenja kako bi se optimizovala cena električne energije za vozače EV. Na primjer, Honda će lansirati N-VAN e u Japanu u oktobru. Kada se električni kombi iznajmljuje kupcu, Altna zadržava vlasništvo nad baterijom i prati upotrebu baterije tokom perioda zakupa.

Kontinuirano praćenje zdravlja baterije uključuje i njeno praćenje od prvog kupca, pa sve do drugog i trećeg vlasnika vozila, prenosi Autoblog rs.

Na kraju životnog vijeka vozila, baterije se vraćaju i koriste za prenamjenu. Pošto će kompanija izračunati cijene lizinga na osnovu pretpostavke da će se baterije kasnije koristiti za aplikacije za stacionarno skladištenje, navodi se da su cijene „niže od onih kod sličnih planova zakupa koji su trenutno dostupni na tržištu“.

Altna će također ponuditi planove i za punjenje EV, u smislu racionalnog korištenja energije i njene kontrole putem napredne tehnologije.

Povezivanjem sistema za kontrolu energije sa električnim vozilima kupaca, punjenje će se automatski vršiti u doba dana kada je cijena struje najniža.