automobilizam

Honda i Sony električna vozila će koristiti istu platformu

Autor: Biznis.ba
Honda i Sony električna vozila će koristiti istu platformu
Foto: X

Honda i Sony će dodatno ojačati svoje automobilsko partnerstvo i pravit će električna vozila bazirana na istoj platformi za zajednički brend Afeela i Hondinu liniju 0 Series električnih vozila.

Dvije kompanije žele da smanje troškove i skrate vrijeme razvoja zbog stalne pretnje koju predstavljaju kineski proizvođači automobila. Očekuje se da će vozila Hondine 0 Series počinjati od oko 40.000 dolara u SAD. Poređenja radi, vozila iz zajedničkog preduzeća Afeela bit će skuplja, iako detalji još nisu poznati.

Nikkei Asia napominje da platforma čini otprilike 10% troškova EV-a, a deljenje platforme bi trebalo da rezultira značajnim uštedama i nižim cijenama nego kada bi Honda razvila posebnu arhitekturu za 0 Series.

Sljedeća generacija električnih vozila japanskog proizvođača će uključivati sedam modela koji će biti lansirani do 2031. Honda je najavila invetiranje 65 milijardi dolara za seriju, a potvrdila je i da će vozila imati „ultratanku bateriju“ i novo razvijenu kompaktnu e-osovinu, prenosi Autoblog rs.

Afeela
Lekcije koje je Honda naučila kroz Formulu 1 i njene HEV modele će takođe utjecati na 0 Series. Tako će svi imati lagane okvire karoserije i napredne nove pogonske jedinice koje su lakše i tanje od konvencionalnih sistema. Platforma koja podržava ova vozila će takođe omogućiti Hondi da montira baterije i pogonske jedinice veoma nisko, smanjujući težište. To će utjecati na upravljanje i poboljšanje prostora u kabini.

Svi modeli lansirani kroz 0 Series imat će domet veći od 480 km. Afeela limuzina će imati litijum-jonski paket od 91 kWh, a modeli iz 0 Series bi mogli da imaju isti paket.

Prva tri električna vozila iz 0 Series biće lansirana 2026. godine, a očekuje se da će Sony i Honda lansirati prvi Afeela EV iste godine.