u oktobru

Honda zatvara fabriku u Kini

Autor: Biznis.ba
Honda zatvara fabriku u Kini
Foto: Honda

Japanska Honda Motor zatvorit će tvornicu u Kini i zaustaviti proizvodnju vozila u drugoj fabrici, priopćio je u četvrtak proizvođač automobila, dok nastoji započeti proizvodnju više električnih vozila usred jake konkurencije kineskih marki.

Honda će u oktobru zatvoriti fabriku kojom upravlja kroz svoje zajedničko ulaganje (JV) s kineskim državnim proizvođačem automobila Guangzhou Automobile Group, rekao je glasnogovornik firme..

Proizvođač automobila napravio je limuzinski model Accord u fabrici koja je otvorena prije gotovo dvije decenije i ima godišnji proizvodni kapacitet od 50.000 vozila.

Honda će od novembra pauzirati proizvodnju u još jednoj fabrici u Kini koja posluje putem zasebnog zajedničkog poduzeća s Dongfengom, rekao je glasnogovornik, dodajući da fabrika ima godišnji proizvodni kapacitet od 240.000 vozila.

Honda nastoji optimizirati svoju proizvodnju u Kini s promjenama, rekao je glasnogovornik, dodajući da se suočava s teškim uvjetima na kineskom automobilskom tržištu, najvećem na svijetu.

Godišnji proizvodni kapacitet firme u Kini smanjit će se na 1,2 miliona vozila s 1,49 miliona kao rezultat zastoja, dodao je glasnogovornik.
Planira vratiti na 1,44 miliona vozila pokretanjem proizvodnje u dvije tvornice električnih vozila koje trenutno gradi putem svojih zajedničkih poduzeća s GAC-om i Dongfengom. Firma planira započeti proizvodnju u obje nove fabrike kasnije ove godine.

Kineski proizvođači automobila napravili su veliki napredak u pridobijanju domaćih potrošača jeftinim vozilima s puno softvera.

Honda i Nissan Motor su među japanskim markama za koje je Kina bila povijesno snažno tržište, ali sada doživljavaju veliki udarac zbog uspona domaćih proizvođača automobila.

Nissan i Honda rekli su u ožujku da razmatraju strateško partnerstvo za saradnju na proizvodnji komponenti za EV i umjetne inteligencije u automobilskim softverskim platformama.