kina

Huawei odlično posluje uprkos američkim sankcijama

Autor: Biznis.ba
Huawei odlično posluje uprkos američkim sankcijama
Foto: Huawei

Kineski tehnološki div Huawei ostvario je veliki skok prihoda i neto dobiti u prvom polugodištu, poduprt snažnom prodajom pametnih telefona i rastom poslovanja sa komponentama za pametne automobile, uprkos američkim sankcijama.

Neto dobit kompanije u periodu od januara do kraja juna uvećana je 18 odsto, na 54,9 milijardi juana (7,7 milijardi dolara), dok su prihodi porasli 34,3 odsto, na 417,5 milijardi juana. To je najveći prihod kompanije ostvaren u prvom polugodištu nakon istog razdoblja u 2020. godini, objavio je Huawei, a piše Seebiz.

Podaci istraživačke kompanije Canalys pokazuju da je Huawei u prvom polugodištu isporučio 22,2 miliona pametnih telefona u kontinentalnu Kinu, za 55 odsto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Huawei se prošle godine vratio na tržište 5G premium pametnih telefona sa serijom Mate 60 i u ovoj godini sa vrhunskom P serijom telefona – iako je većina prodaje i dalje ograničena na domaće kinesko tržište.

Promocije su u Kini slavljene kao trijumf nad američkim sankcijama.

Vašington doživljava Huawei rizikom za svoju nacionalnu sigurnost – što kineska kompanija poriče. Sankcije su se od tada još više proširile i obuhvataju zabranu izvoza visoko naprednih američkih čipova za sve kineske kompanije, jer Vašington želi da spreči napredak tehnologije za kinesku vojsku.