Auto

Hyundai Motor će dobiti 219 miliona dolara za prodaju ruske fabrike

Autor: Biznis.ba
Hyundai Motor će dobiti 219 miliona dolara za prodaju ruske fabrike
hyundai

Južnokorejski Hyundai Motor planira prodati svoju tvornicu u Rusiji za nominalnih 7.000 rubalja (77,67 dolara), rekao je zvaničnik kompanije u utorak, čime je postao najnoviji svjetski proizvođač automobila koji je prodao rusku imovinu od izbijanja rata u Ukrajini .

Hyundai Motor je u regulatornom podnesku naveo da će imati gubitak od 287 milijardi vona (219,19 miliona dolara) na prodaji fabrike, u kojoj su operacije obustavljene od marta 2022.

Kompanija je saopštila da nastoji da prenese svoju imovinu u fabrici u Sankt Peterburgu na rusku Art-Finance i uključi opciju otkupa, dodajući da planira da završi posao do 28. decembra.

Zvaničnik Hyundai Motora rekao je da će dobiti ukupno 10.000 rubalja za prodaju svoje ruske imovine.

Hyundai i njegova podružnica Kia Corp (000270.KS) bili su među tri najprodavanija brenda u Rusiji prije rata. Od tada su se globalni igrači povukli s kineskim brendovima koji su ih zamijenili.

Hyundai Motor prati druge velike proizvođače automobila koji su prodali svoju imovinu u Rusiji uz nominalnu naknadu i uključili opcije otkupa koje bi im jednog dana mogle omogućiti povratak.

Volkswagen je u maju prodao svoje udjele u ruskoj imovini Art-Financeu, koji podržava grupa autodilera Avilon.