Auto

Hyundai prodaje svoj biznis u Rusiji po smiješnoj cijeni

Autor: Biznis.ba
Hyundai prodaje svoj biznis u Rusiji po smiješnoj cijeni
Hyundai

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai pridružit će se egzodusu multinacionalnih kompanija iz Rusije prodajom svoje lokalne proizvodnje po simboličnoj cijeni.

Upravni odbor odobrio je planove za prodaju udjela u kompaniji Hyundai Motor Manufacturing Rus kompaniji Art-Finance za 10.000 rubalja (100 eura), objavila je danas kompanija.

"Hyundai se dogovara s Art-Financeom o detaljima dogovora. Kako bi podržao vlasnike Hyundai vozila u Rusiji, Hyundai će nastaviti pružati usluge kupcima nakon prodaje", kazala je glasnogovornica kompanije. Art-Finance je podružnica ruskog trgovca automobilima Avilona.

Montažne trake u glavnoj tvornici HMMR-a u Sankt-Peterburgu, koja je otvorena 2010., miruju od marta 2022. godine, netom nakon početka rusko-ukrajinskog rata, kao posljedica uskih grla u opskrbi dijelovima.

Hyundai je ranije proizvodio oko 200 hiljada automobila godišnje u toj tvornici, saopćili su južnokorejski mediji. U martu ove godine Hyundai je saopćio da još uvijek istražuje razne opcije u vezi sa svojim poslovanjem u Rusiji.

Prema Hyundaijevu saopćenju s berze, prodaja bi trebala biti završena do 28. decembra, a ugovor uključuje opciju otkupa.

Odluka uprave Hyundaija uključuje i prodaju zatvorene tvornice General Motorsa u Sankt-Peterburgu. Tu tvornicu s godišnjim kapacitetom od 100.000 automobila Hyundai je preuzeo prije tri godine, ali nikad nije puštena u rad, prenosi Hina.