Američki senat

Inostranstvo: Otkriveni slučajevi prisilnog rada u prozivodnji automobila

Autor: Biznis.ba
Inostranstvo: Otkriveni slučajevi prisilnog rada u prozivodnji automobila
Foto: Unsplash

Automobilske firme poput BMW-a, Jaguar Land Rovera i Volkswagena navodno koriste komponente proizvedene u Kini s prisilnim radom, pokazalo je istraživanje Odbora za financije američkog Senata.

BMW navodno proizvodi i uvozi vozila s dijelovima za koje se vjeruje da su proizvedeni prisilnim radom, dok Jaguar Land Rover navodno uvozi dijelove proizvedene na sličan način, navodi se u izvještaju koje je sažela francuska novinska agencija AFP.

Volkswagen je također prodavao vozila s takvim komponentama na američkom tržištu i ima poslovne veze s proizvodnjom u kineskoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang, stoji u izvještaju odbora. Peking je optužen za zatvaranje više od milion Ujgura i drugih muslimanskih manjina u mreži zatvora u Xinjiangu, što dužnosnici oštro poriču.

U SAD-u Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada (UFLPA) zabranjuje uvoz svih roba iz Xinjianga osim ako tvrtke ne pruže provjerljiv dokaz da u proizvodnji nije bio uključen prisilni rad, prenosi SEEbiz.

Demokratski senator iz Oregona Ron Wyden pozvao je američke carinike da pojačaju kontrole i spriječe uvoz koji potiče sramotno korištenje prisilnog rada u Kini.

Izvještaj se bavi firmom za proizvodnju autodijelova Sichuan Jingweida Technology Group Co, koja je 2023. do dana na popis sankcija zbog učestvovanja u poslovnoj praksi koja progoni Ujgure.

Volkswagen je početkom godine otkrio da isporuka njegovih vozila u SAD uključuje dijelove dobavljača s crne liste. Odbor Senata utvrdio je da je BMW također izvezao hiljade vozila u Sjedinjene Države s dijelovima koji podliježu zabrani uvoza.

Jaguar Land Rover isprva je rekao da nije svjestan njegovih veza sa zabranjenim dobavljačem, dok je BMW rekao da Jingweid nije na njegovom popisu dobavljača.