od 2023.

Interni dokumenti pokazuju koliko je Tesla podijelila otkaza u godinu dana

Autor: Biznis.ba
Interni dokumenti pokazuju koliko je Tesla podijelila otkaza u godinu dana
Foto: Tesla

Teslino snažno smanjenje broja zaposlenih od 2023. godine smanjilo je globalni broj zaposlenih na nešto više od 121.000 ljudi, uključujući privremene radnike, sugerišu interni dokumenti, koji pokazuju da je proizvođač automobila do sada ove godine smanjio više od 14% svoje radne snage.

Posljednja brojka nije iz preciznih podataka o plaćama, već iz broja ljudi koji su na Teslinom popisu za distribuciju e-pošte "svi" od 17. juna, zbroj koji je pregledao CNBC.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk poslao je e-mail "svima" tog dana. Zaposlenicima je rekao:

"Tokom sljedećih nekoliko tjedana, Tesla će obaviti sveobuhvatan pregled kako bi osigurao potpore za dioničke opcije za iznimne performanse."

Dodao je da će se opcijska podrška također dodijeliti "svakome tko učini nešto izvanredno za firmu." Reuters je prvi izvijestio o Teslinom planu za ponovno uspostavljanje opcijskih bespovratnih sredstava, nakon prethodnog pauziranja dodjele temeljenih na učinku.

Teslina najava o otpuštanju stigla je u aprilu, kada je Musk poslao e-mail širom firme u kojem je zaposlenicima rekao da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svog osoblja, prenosi SEEbiz. Otkazi su u tom trenutku već bili u toku.

Bloomberg je izvijestio da Musk namjerava smanjiti broj zaposlenih od 20 posto. Musk je naznačio da bi taj broj mogao biti i veći. Na telefonskom pozivu za prvo tromjesečje firme kasnije u aprilu, rekao je da je Tesla dostigla nivo neučinkovitosti od 25% do 30% nakon "dugog razdoblja prosperiteta" koje je počelo 2019.

"Usput smo napravili neke ispravke", rekao je Musk tokom poziva. "Ali vrijeme je za reorganizaciju firme za sljedeću fazu rasta."

U podnesku za četvrto tromjesečje, Tesla je rekla da je broj njegovih zaposlenika u cijelom svijetu krajem decembra bio 140.473, broj koji predstavlja zaposlene na plati i po satu, prenosi SEEbiz. Popis e-pošte "svi" uključuje privremene radnike. S oko 121.000, to sugerira da je Tesla smanjio ukupni broj zaposlenih za najmanje 14% od kraja 2023.

Tesla nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

U barem jednom slučaju, Muskova smanjenja broja zaposlenih otišla su predaleko. Tesla je raspustio svoj Supercharging tim koji se sastojao od stotina zaposlenika, uključujući i njegovu voditeljicu Rebeccu Tinucci. Frima je kasnije ponovo zaposlila neke od tih ljudi, prema objavama na LinkedInu.