evropa

Italija najglasnija za poništavanje odluke o ukidanju benzinaca i dizelaša

Autor: Biznis.ba
Italija najglasnija za poništavanje odluke o ukidanju benzinaca i dizelaša
Foto: Ilustracija

Odluka Evrope da od 2035. zabrani prodaju novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i dalje izaziva kritike. Italija, jedan od glavnih partnera Europske unije, radi na planu kako poništiti odluku Bruxellesa i tako osigurati kontinuitet proizvodnje automobila na benzin i dizel.

Evropa je odlučna stati na kraj automobilima s konvencionalnim motorima. Odluka o zabrani automobila sa SUS motorima i dalje izaziva previranja, kontroverze i mnoge rasprave.

Ako se utvrđena mapa puta ne poništi, 2035. godine bit će uvedena zabrana prodaje novih automobila na benzin i dizel. Vlasti u Bruxellesu vide blisku budućnost u kojoj će samo električni automobili i/ili gorive ćelije biti jedina opcija. Nije jasno hoće li sintetičko gorivo, poznato i kao "e-gorivo", do tada biti dovoljno razvijeno da bude prava i pristupačna alternativa tradicionalnim gorivima.

No, ne dijele sve članice EU viziju Evropske komisije. Prema informacijama koje je objavio specijalizirani medij Autonews, Italija radi na planu poništavanja odluke Evrope o zabrani automobila na benzin i dizel. U narednim danima bit će predstavljen službeni prijedlog kojim će se predstaviti revizija koju planira Evropska unija u vezi s utvrđenim planom zabrane prodaje novih automobila sa SUS motorima.

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso jasno je dao do znanja da je od vitalnog značaja promijeniti bruxelleski plan kako bi se osigurao opstanak automobila s konvencionalnim motorima nakon 2035. godine, prenosi SEEbiz.

“Vjerujemo da je apsolutno potrebno promijeniti smjer industrijske politike EU. Automobilski sektor je onaj u kojem su promjene najpotrebnije u odnosu na Green Deal“, rekao je Urso.

Italija je dio skupine zemalja EU-a koje se protive takozvanom Green Dealu bloka na čelu s Evropskom komisijom. Plan koji bi se trebao uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama i boriti se protiv zagađenja. Pakt je dao brojne prijedloge, mjere i akcije, poput napuštanja automobila sa SUS motorima i prebacivanja svega na električnu mobilnost.

Prijedlog koji će Italija formalno dati bit će službeno predstavljen krajem ovog tjedna, rekao je sam ministar Urso. Prošle je sedmice Giorgia Meloni, talijanska premijerka, opisala zabranu prodaje automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem kao "samodestruktivnu", rekavši da nanosi preveliku štetu evropskoj automobilskoj industriji.