Uz Stellantis

Italijanska vlada pregovara sa Kinom: Žele privući još proizvođača automobila?

Autor: Biznis.ba
Italijanska vlada pregovara sa Kinom: Žele privući još proizvođača automobila?
Foto: Stellantis

Italijanska vlada pregovara sa kineskim Chery Autom kako bi privukla još jednog velikog proizvođača automobila, uz Stellantis, rekla su Reutersu dva izvora.

Rim želi povećati domaću proizvodnju na 1,3 miliona vozila godišnje, sa 800 hiljada u 2023., i već razgovara sa Stellantisom, jedinim velikim samostalnim proizvođačem automobila u Italiji. Do kraja decenije multinacionalna grupa trebala bi proizvoditi milion automobila godišnje, prenosi HINA.

Ministar industrije Adolfo Urso rekao je da Italija želi još jednog proizvođača koji bi proizvodnji dodao oko 300 hiljada vozila.

Urode li pregovori plodom, Chery će biti među prvim kineskim kompanijama koje će proizvoditi automobile u Evropi. Takav ishod značio bi pojačanu konkurenciju za domaće proizvođače, posebno u segmentu električnih vozila, napominje Reuters.

Chery je trenutno opcija u koju Rim polaže najviše nade, rekao je jedan od dva izvora. Glasnogovornik italijanskog ministarstva industrije odbio je komentarisati.

U veljači Urso je rekao da su razgovarali s američkim Teslom i tri neimenovana kineska proizvođača automobila, čiji su predstavnici lani posjetili Italiju kako bi procijenili potencijalne prilike za ulaganja.

Direktor Chery Europe Jochen Tueting rekao je Reutersu da očekuju da će prodaja u Evropi opravdati gradnju montažnog pogona.

"Istražujemo različite mogućnosti širom Evrope", rekao je Tueting.

"Trenutno vodimo razgovore na nekoliko lokacija u Evropi", dodao je, naglasivši da ih zbog obaveze povjerljivosti ne može navesti. Izvori u industriji i u vladi željeli su ostati anonimni budući da su razgovori povjerljivi.

Izvor u industriji rekao je da Chery razmatra obnovu postojeće tvornice ili izgradnju nove u Italiji, ali da procjenjuje i druge mogućnosti u Evropi, uključujući bivšu Nissanovu tvornicu u Barceloni.

Izvor u vladi navodi da je su vlada rekao je da je među kineskim proizvođačima automobila koji su kontaktirali Rim i posjetili Italiju i Great Wall Motor. Kineska kompanija nije odgovorila na upit Reutersa da komentariše tu informaciju.

S Italijom je u kontaktu bio i kineski proizvođač električnih automobila BYD, ali oni su u decembru objavili da će svoju prvu evropsku tvornicu graditi u Mađarskoj i nisu rekli planiraju li još pogona u Evropi, napominje Reuters.