pred kraj godine

Jaguar ukida čak pet modela

Autor: Biznis.ba
Jaguar ukida čak pet modela
Foto: Unsplash

Prošlo je više od tri godine otkako je Jaguar Land Rover (JLR) predstavio svoju strategiju o prihvatanju elektrifikacije.

Najkontroverznija tačka plana bila je da Jaguar postane samo EV do 2025.

To nas dovodi do nove najave koju je dao portparol JLR-a u intervjuu za Automotive News Europe. Naime, pred kraj ove godine Jaguar će ukinuti čak pet aktuelnih modela.

Jaguar XE, XF (sedan i karavan), F-Type, E-Pace i I-Pace će prestati da se proizvode.

Prvobitno je kompanija saopštila da će električni SUV I-Pace ostati u ponudi uz novu generaciju električnih vozila. Međutim, Jaguar se u međuvremenu predomislio tako da će I-Pace oživjeti istu sudbinu kao preostala četiri modela sa SUS motorima.

Mnogi se pitaju čemu tolika žurba? Izvršni direktor Jaguara Adrian Mardell rekao je investitorima da ovih pet modela jedva da nešto zarađuju i da je njihova "profitabilnost blizu nule".

Otišao je toliko daleko da ih je nazvao proizvodima "niže vrijednosti", prenosi b92.

Povrh svega, posljednji Jaguar F-Type je već sišao sa fabričke trake, pa je ovaj model faktički već ugašen.

Gašenjem pet modela, Jaguarova linija će biti svedena na samo jedno vozilo. Ostaje samo SUV F-Pace, ali i njegovi dani su odbrojani s obzirom na potpuno električnu strategiju koja je najavljena.

Prvi konceptni automobil nove generacije električara stiže kasnije ove godine, kao najava EV GT modela koji će koštati preko 100.000 funti. Navodno se već radi i na velikom SUV modelu na struju.

JLR je pozicionirao Jaguar na tržištu tako što je odlučio da se fokusira na automobile manjeg obima i većeg profita u pokušaju da bude rival brendovima kao što je Bentley.

Međutim, glavna razlika između dva britanska proizvođača automobila je u tome što će brend VW grupe nastaviti da prodaje automobile sa SUS motorima i u narednoj deceniji. Prvobitni plan je bio da Bentley do 2030. pređe na čisto električnu energiju, ali je taj cilj nedavno odložen za tri godine.

JLR je u vlasništvu indijskog Tata Motorsa, a kompanija planira da "remontovana" marka Jaguar u budućnosti prodaje nešto manje od 50.000 automobila godišnje.

Svi budući modeli će biti konstruisani na JEA mehaničkoj platformi za električna vozila sa dugim međuosovinskim rastojanjem razvijenom posebno za Jaguar.

Očekuje se da će nova električna vozila imati upravljanje i na zadnje točkove, pogon na sva četiri točka i mogućnosti brzog punjenja.

Navodi se i da će novi dizajnerski jezik sa fokusom na minimalizam činiti da novi modeli gotovo nimalo ne liče na odlazeće SUS automobile.