April

Kineski izvoz automobila dostigao rekord

Autor: Biznis.ba
Kineski izvoz automobila dostigao rekord
Foto: Unsplash

Kineski izvoz automobila porastao je na rekordan nivo u aprilu, pokazuju podaci objavljeni u petak.

Domaća prodaja pala za 5,8% u odnosu na prethodnu godinu usred jačanja cjenovne konkurencije i opreza potrošača pri trošenju na velike artikle tijekom klimavog ekonomskog poravka.

Izvoz automobila skočio je 38% na godišnjem nivou na 417.000 jedinica u aprilu, nastavljajući snažan zamah iz prethodnog mjeseca koji je objavio rast izvoza od 39%, objavilo je Kinesko udruženje osobnih automobila (CPCA), a piše SEEbiz.

- Antisubvencijska istraga EU-a protiv kineskih proizvođača automobila koja je u tijeku poremetila je i izvršila pritisak na izvoz vozila u blok, ali Kina aktivno istražuje Južnu Ameriku, Australiju i tržišta ASEAN-a za izvoz, rekao je Cui Dongshu, glavni sekretar udruženja.

Kineska trgovina s tržištima u razvoju nastavila se poboljšavati, dok je njena trgovina s tradicionalnim tržištima poput Evrope i Amerike prešla s pada na rast.

Brza ekspanzija izvoza brodova, električnih vozila, građevinskih strojeva i sportske opreme pogodovala je rastu izvoza u prva četiri mjeseca, dodao je.