Konkurentnost na tržištu

Kinezi predstavili svoj novi superautomobil, evo šta sve može

Autor: Biznis.ba
Kinezi predstavili svoj novi superautomobil, evo šta sve može
Foto: Reuters

Kineski BYD u nedjelju je predstavio svoj novi potpuno električni superautomobil Yangwang U9 čija je cijena 233,45 hiljade dolara (215,13 hiljade eura).

Riječ je o vozilu visokih performansi koje bi se trebao takmičiti s luksuznim sportskim automobilima poput benzinaca kakve nude Ferrari i Lamborghini.

U9 može voziti više od 450 kilometara s jednim baterijskim punjenjem, a zasad je predviđeno da se prodaje isključivo u Kini, piše Daily Mail.

Od 0 do 100 km/h U9 može doći za 2,36 sekundi uz najveću brzinu od 496 km/h. Također, ima poseban sistem mjenjača koji mu omogućava vožnju na tri točka, skakanje, pa čak i ples.

Kineski konkurent tako je zahvaljujući velikodušnim subvencijama kineske vlade nadmašio Teslu kao vodeći svjetski prodavač električnih vozila u posljednjem kvartalu 2023. godine.

Privlačnost i isplativost kineskih automobila navela je Evropljane da ih masovno kupuju, dok ih američke uvozne carine drže daleko od domaćeg tržišta.

Tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, na sve automobile uvezene iz Kine uvedene su carine od 27,5 posto.

U usporedbi sa SAD-om, Evropa je za kineske proizvođače automobila s carinama od samo 10 posto, bolja opcija. Za poređenje, cijena osnovnog modela BYD e1 u SAD-u iznosi deset hiljada dolara, dakle, gotovo četvrtinu cijene od Teslinog modela 3, koji košta 38.990 dolara.

BYD sada prodaje luksuzne modele pod markama Yangwang i Fang Cheng Bao. Jaz između BYD-a i Tesle posljednjih se godina postepeno smanjivao, a Tesla je u posljednjem finansijskom tromjesečju prodala samo 3456 električnih vozila više od BYD-a.

To nije dobra vijest za osnivača Tesle Elona Muska koji se je još 2011. godine u pojavljivanju na Bloomberg TV-u na kineskog konkurenta gledao s podsmijehom.

Međutim, Musk sada drugačije gleda na kineskog konkurenta. "To je bilo prije mnogo godina. Njihovi su automobili ovih dana vrlo konkurentni", kazao je.

Za iskusne investitore privlačnost BYD-a bila je očita od samog početka. Godine 2008. Berkshire Hathaway Inc. Warrena Buffetta uložio je oko 230 miliona dolara za 10 posto udjela u firmi.

Očekuje se da će BYD sljedeće godine lansirati treću generaciju električnih vozila koja bi poput Tesle mogla ponuditi mogućnosti automatizirane vožnje.