Invazija na Evropu

Kinezi su proširili luku u Pireju, novi terminal za automobile

Autor: Biznis.ba
Kinezi su proširili luku u Pireju, novi terminal za automobile
Foto: Piraeus Port of Athens

Grčka luka Pirej otvorila je u srijedu novi terminal za automobile koji bi trebao povećati kapacitete za trgovinu, uz podršku većinskog vlasnika, kineskog logističkog diva Cosca.

Lučka uprava proširila je terminal za gotovo 40.000 kvadratnih metara, na 100 hiljada kvadratnih metara, u sklopu obaveza iz ugovora o koncesiji, piše HINA.

Grčka je bila prisiljena privatizirati prometnu infrastrukturu kako bi osigurala pomoć Evropske centralne banke (ECB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske komisije u kreditnoj krizi godine 2016. prodali su dvotrećinski udio u luci Pirej kineskom Coscu.

Grčka podružnica kineskog logističkog diva Cosca uložila je u proširenje terminala 20 miliona eura osiguravši prostor za još 5100 automobila.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je 2019. da je Pirej "važno čvorište za brzo kopneno-morsko povezivanje Kine s Evropom".

Na svečanosti otvaranja proširenog terminala bili su grčki ministar pomorstva i otočne politike Christos Stylianides, ministar nacionalne ekonomije i financija Kostis Chatzidakis, kineski ambasador u Grčkoj Xiao Junzheng i predsjednik lučke uprave Zeng Gang.

Pirej je u 2022. dijelio deveto mjesto s njemačkim Bremerhavenom na lsiti najprometnijih luka u EU s pretovarena 42 miliona tona tereta, prema podacima Eurostata.