studija

Koji automobili se više kvare, električni ili oni s motorima s unutrašnjim sagorevanjem?!

Autor: Biznis.ba
Koji automobili se više kvare, električni ili oni s motorima s unutrašnjim sagorevanjem?!
Foto: Ilustracija

U električnim automobilima ima manje komponenti nego u vozilima s unutrašnjim sagorijevanjem. Dakle, barem teoretski, manje je trošenja pokretnih dijelova i, potencijalno, manje kvarova.

Ali prema nedavnoj studiji američke firme za istraživanje tržišta J.D. Power to je pogrešna pretpostavka – analizirani podaci i iskustva vlasnika pokazuju da električni automobili i plug-in hibridi zahtijevaju više popravki u svim kategorijama nego vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, prenosi Autoblog rs.

Prema procjeni američke firme za istraživanje tržišta, električni automobili zahtijevaju značajno više popravki od SUS motora. Električni automobili i plug-in hibridi moraju tri puta češće u servis na popravke nego automobili s SUS motorima, prenosi Revija HAK.

– Vlasnici najsavremenijih, tehnički vrhunski opremljenih BEV i PHEV vozila bore se s problemima koji su toliko ozbiljni da svoje novo vozilo ostavljaju u servisima tri puta češće od vlasnika vozila na benzinski pogon – kaže Frank Hanley , viši direktor Auto Benchmarkinga u J.D. Poweru.

Razlozi bi mogli da budu u novim i do sada neprovjerenim tehnologijama te softverskoj kompleksnosti navedenih vozila.