Zaustavljena proizvodnja

Kompanija električnih automobila upozorila na mogući stečaj

Autor: Biznis.ba
Kompanija električnih automobila upozorila na mogući stečaj
Foto: Ilustracija

Fisker Inc. pauzira proizvodnju sljedećih šest sedmica jer proizvođač električnih vozila nastoji obuzdati zalihe i izbjeći mogućnost podnošenja zahtjeva za stečaj.

Kompanija prošle sedmice nije platila obaveznu kamatu od oko 8,4 miliona dolara na svoje neosigurane konvertibilne obveznice koje dospijevaju 2026., prema regulatornom podnesku u ponedjeljak. Fisker je upozorio da možda neće moći ispuniti obveze servisiranja duga i "možda će morati tražiti zaštitu prema primjenjivim zakonima o stečaju."

Dionice Fiskera pale su čak 14% nedugo nakon početka redovnog trgovanja. Dionice su pale 90% ove godine do zatvaranja prošle sedmice.

Fisker je također rekao u ponedjeljak da planira prikupiti čak 150 miliona dolara putem ugovora o finansiranju s vlasnikom svojih konvertibilnih novčanica s datumom iz 2025. godine. Proizvođač električnih vozila sa sjedištem u Los Angelesu nije identificirao postojećeg investitora i rekao je da će finansiranje biti organizirano u četiri tranše i pod određenim uvjetima.

Objave govore o teškom stanju Fiskera, koji je krajem prošlog mjeseca upozorio da postoji značajna sumnja u njegovu sposobnost da ostane u poslu. Firma je saopćila da će otpustiti 15% svoje radne snage nakon što se bori s problemima u proizvodnji, softverskim greškama i kritikama na račun kratkih prodavača.

Fisker je rekao da ostaje u pregovorima s neidentificiranim velikim proizvođačem automobila o potencijalnom ulaganju i zajedničkom razvojnom partnerstvu. Bloomberg je ranije ovog mjeseca izvijestio da je firma u pregovorima s japanskom Nissan Motor Co., pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

U svojoj izjavi, Fisker je rekao da ima oko 4700 vozila u inventaru vrijednih više od 200 miliona dolara. Pauzira proizvodnju u Grazu u Austriji, počevši od ove sedmice kako bi smanjio svoju zalihu već izgrađenih električnih vozila.