fokus na električni crossover

Kraj za BMW X3M s benzinskim motorom?

Autor: Biznis.ba
Kraj za BMW X3M s benzinskim motorom?
Foto: Pexels

X3M je gotov, živio električni iX3M, tako nekako ide sudbina najekstremnije verzije popularnog SUV modela.

Stigao nam je novi BMW X3, izgleda oštro, ima napredan enterijer i kreće u prodaju kasnije ove godine. Ali jedna stvar koja neće biti dostupna na novom X3 je vrući M model, kakav smo vidjeli u prethodnim generacijama.

Prema BMWBlogu, BMW neće ponuditi M verziju novog X3. Najsportskija opcija biće X3 M50 s lagano unapređenom verzijom 3,0 litarskog šestocilindričnog motora s turbopunjačem. Što se tiče M modela, BMW će se umjesto toga fokusirati na električni crossover iX3.

To se podudara s izvještajima iz 2022. da bi SUV visokih performansi mogao preći samo na električni pogon. iX3M (ili kako god da se zove) koristit će BMW Neue Klasse arhitekturu za SUV vozila, a na bazi onoga što znamo o toj platformi bit će dosta moćan jer bi trebalo da ima najmanje 600 konjskih snaga.

Šteta je tim veća, ako znamo da je X3M jedan od najzabavnijih SUV vozila na svetu. Njegov 6-cilindarski motor s turbopunjačem daje 480 KS i sposoban je da do 100 km/h stigne za samo 3,9 sekundi. S nestankom Alfa Romea Stelvio Quadrifoglio i električnim Porscheom Macanom, tržište kompaktnih luksuznih SUV-ova visokih performansi je sve manje, prenosi Autoblog rs.

Koliko god vjerovali i hrabrili se da ima nade, jer BMW nije potvrdio ovaj izvještaj. Ali na bazi svega što znamo o prelasku marke na elektrifikaciju, jedan M model očigledno broji sitno...