planovi

Lada najavila 12 noviteta do 2030. godine

Autor: Biznis.ba
Lada najavila 12 noviteta do 2030. godine
Foto: X

Lada najavila 12 noviteta do 2030. godine

Ruski AvtoVAZ će do 2030. godine na tržište lansirati ukupno 12 noviteta.

Ovo je saopštio šef marketinga proizvoda Sergej Kornienko na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu.

„U našoj strategiji do 2030. godine, predviđamo lansiranje ukupno 12 novih modela, uključujući i duboku restilizaciju današnje linije proizvoda“, naglasio je on.

Ovo će omogućiti AvtoVAZ-u da prodaje milion novih automobila godišnje do kraja decenije. U razgovoru za TASS, šef AvtoVAZ-a Maksim Sokolov je naglasio da je izrečeni scenario optimističan, a rezultat će ipak zavisiti od potražnje tržišta.

Sokolov je potvrdio da je lansiranje 12 novih proizvoda "u narednom periodu strateškog planiranja" odluka koja je već usaglašena i odobrena od strane odbora direktora. „Vjerujemo da se cilj od milion vozila može postići“, dodao je on, piše Autoblog rs.

Što se tiče planova proizvodnje za 2024. godinu, AvtoVAZ namjerava da proizvede oko pola miliona automobila. A 2025. „obim proizvodnje će biti znatno veći“.

Sokolov potvrdio da će u narednih pet godina prestati proizvodnja modela Lada Granta, koji danas ostaje najpristupačniji i najpopularniji proizvod AvtoVAZ-a. Zameniće ga porodica budžetskih automobila Iskra, koja će, prema preliminarnim procenama, koštati 1-1,2 miliona rubalja (10.235 do 12.285 evra). Početak prodaje Lade Iskre zakazan je za februar 2025. godine.