urus performante i urus s

Lamborghini opozvao hiljade Urusa: Hauba bi mogla otpasti prilikom vožnje

Autor: Biznis.ba
Lamborghini opozvao hiljade Urusa: Hauba bi mogla otpasti prilikom vožnje
Foto: X

Lamborghini je objavio opoziv SUV-a Urusa jer bi se poklopac motora mogao da se otvori ili odvoji od vozila pri visokim brzinama.

Opoziv, koji uključuje modele Urus Performante i Urus S proizvedene 2023. i 2024. godine, odnosi se na 2.133 vozila, ali proizvođač automobila vjeruje da samo dva posto od njih zaista i ima ovaj problem.

Konkretno, problem je u zakovicama brave poklopca motora. Lamborghini je otkrio da zakovice nisu dovoljno sigurne zbog "nepostojanog procesa proizvodnje kod dobavljača".

Pri brzinama iznad 150 km/h veliki protok vazduha stvara šupljinu između "haube" i branika što pravi pritisak na bravicu koja pod opterećenjem može da popusti.

Otvaranje poklopca motora pri tako velikim brzinama je itekako opasno kako za vozača koji vozi to vozilo tako i za ostale učesnike u saobraćaju jer sa "haubom" zalijepljenom za vjetrobransko staklo ne vidi kuda ide.

Lamborghini je prvi put saznao za ovaj potencijalni problem prošlog agusta kada je primio dvije reklamacije pod garancijom a koja su se ticala neusklađenosti "haube" i blatobrana na Urusu.

Italijanski proizvođač je pokrenuo istragu s dobavljačem ali nisu uspjeli da pronađu nijedna novi takav slučaj. Ipak, u februaru se dogodila prva nezgoda kada je na jednom Urusu u Indoneziji pri velikoj brzini potpuno otpala "hauba", prenosi Autoklub. Lamborghini je tada pokrenuo novu istragu i otkrio neispravne zakovice pa će pozvati kupce da u naredna dva mjeseca odvezu svoje automobile u servis na pregled i eventualni popravak.

Dobavljač je početkom drugog mjeseca počeo da izrađujerobusnije dijelove za Urus tako da modeli proizvedeni nakon toga nisu više pogođeni ovim problemom.