pomjereno

Lansiranje Teslinog robotaksija uslijedit će u oktobru

Autor: Biznis.ba
Lansiranje Teslinog robotaksija uslijedit će u oktobru
Foto: Ilustracija

Tesla odgađa lansiranje robotaksija za otprilike dva mjeseca, odnosno do oktobra, jer je dizajnerskom timu rečeno da preradi neke elemente automobila.

Njihove dionice, piše Hina, zabilježile su po objavi ove informacije pad cijene na Wall Streetu za osam posto, na 241,03 dolara, prekinuvši 11 dana uspona tokom kojeg je cijena skočila za čak 44 posto.

Osnivač Tesle Elon Musk, podsjeća Hina, najavio je da će predstaviti robotaksi 8. augusta, nakon što je Tesla otkazala lansiranje svog dugo obećavanog jeftinog automobila te najavila da će nastaviti razvijati samovozeći robotaksi na istoj platformi za mala vozila.

“Tesla igra ovu igru ​​gotovo cijelu deceniju, obećavajući ‘sljedeće godine’. I nisam vidio nikakve naznake da je na pravom putu za značajni razvoj takve vrste automatiziranog suistema vožnje kakav stalno obećava”, kazao je profesor prava na Sveučilištu Južne Karoline Bryant Walker Smith, stručnjak za zakon o autonomnim vozilima.

Osim što je najavio datum njegova predstavljanja, Musk je dosad otkrio vrlo malo detalja o robotaksiju. Rekao je samo da će neka vozila biti u vlasništvu Tesle i da će ona njima upravljati, dok će ostala pripadati pojedincima, ali će se iznajmljivati ​​na Teslinoj mreži.

Analitičari i industrijski stručnjaci smatraju da će utrka za razvoj autonomnih sistema vožnje i robotaksija biti teška i da će trajati godinama, jer se tehnologija suočava s inženjerskim i regulatornim preprekama, prenose Financije hr.

“Mislim da će događaj pokretanja biti razočaranje. Niko neće moći plesti čarape na putu do posla ili spavati dok vas vozilo vozi do bake”, smatra Craig Irwin, viši istraživački analitičar u Roth MKM-u.