bugatti

Mate Rimac razmišlja o novom servisu goriva

Autor: Biznis.ba
Mate Rimac razmišlja o novom servisu goriva
Foto: X

Mate Rimac, predsjednik Uprave Bugatti Automobiles i Rimac Automobili, iznio je ideju koja bi mogla revolucionirati industriju prilagođavanja automobila.

Uprkos tome što su električna vozila Rimac Automobili jedni od najbržih automobila na svijetu, Rimac i dalje vjeruje u automobile na benzinski pogon, prenosi web stranica SupercarBlondie.

Govoreći na nedavnom ‘FT Future of the Car Summitu’ u Londonu, Rimac je sugerisao da bi Bugatti mogao ići toliko daleko da počne graditi sintetičke benzinske postaje u domovima svojih superbogatih kupaca.

Firma trenutno radi na nasljedniku Bugattija Chirona, koji također ima benzinski motor. Prema Rimcu, benzinski motori su tu da ostanu, barem što se tiče firme Bugatti.

“Ne vidim nijedan razlog da ih ne radimo nakon 2035. godine. Razvili smo potpuno novi motor i želimo ga koristiti neko vrijeme.”, rekao je. Također je govorio o zabrani prodaje automobila s unutarnjim izgaranjem u Europskoj uniji nakon 2035. godine.

Sintetička goriva izuzeta zabrane

“Pročitao sam pravilnik i ne vidim razlog zašto bi to bilo nemoguće. Naslovi govore da će automobili s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem biti zabranjeni od 2035. Ali ako čitate sitnu štampu to nigdje ne piše. I dalje ih možete graditi, ali bi moglo biti nekih kazni.”, objasnio je, pišu Financije hr.

“Mogli biste čak napraviti neke prekrasne Bugatti benzinske postaje za domove vlasnika, koristeći sintetička goriva.”, nastavio je.

Izuzeci od zabrane prodaje već su napravljeni za automobile na sintetička goriva ili eFuel. Porsche je otvorio pilot fabriku eFuel u Čileu, gdje planira proizvoditi 14,5 miliona galona sintetičkog goriva do 2025. godine.

Budući da Porsche posjeduje 45 posto Bugattija Rimca, ova bi ideja mogla biti više od pukog sna.