Zaštita okoliša

Mercedes otvorio svoju prvu fabriku za recikliranje baterija

Autor: Biznis.ba
Mercedes otvorio svoju prvu fabriku za recikliranje baterija
Foto: Unsplash

U početku se baterije mogu koristiti u tzv. "drugom životu", primjerice, kao sistemi za pohranu, a recikliranje bi kasnije moglo smanjiti njemačku ovisnost o uvoznim sirovinama, posebno iz azijskih zemalja.

Njemački proizvođač automobila Mercedes Benz otvorio je u ponedjeljak svoju prvu fabriku za recikliranje baterija za vozila u gradu Kuppenheimu na jugu Njemačke.

Fabrika će u budućnosti oporabljati materijale koji se mogu reciklirati za više od 50.000 novih baterijskih modula svake godine, najavio je taj proizvođač automobila.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je nazočio svečanom otvorenju, rekao je da tvornica spaja dvije strasti Nijemaca - automobile i recikliranje. Ono što Mercedes planira u Kuppenheimu ima smisla, rekao je.

Izvršni direktor Mercedes Benza Ola Källenius je opisao tvornicu kao "prekretnicu na putu prema većoj održivosti sirovina".

Nove baterijske ćelije

Prema Mercedes Benzu, koncept tvornice pokriva sve korake od usitnjavanja baterijskih modula do sušenja i obrade materijala koji se mogu reciklirati. U mehaničkom procesu najprije se razvrstava plastika, bakar, aluminij i željezo. Metali kobalt, nikal i litij se zatim odvajaju pojedinačno.

Reciklirani materijali, smatraju u Mercedesu, prikladni su za proizvodnju novih baterijskih ćelija za vozila.

S obzirom na planirani prijelaz na električna vozila, recikliranje će vjerojatno postati sve važnije u nadolazećim godinama, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

U početku se baterije mogu koristiti u tzv. 'drugom životu', primjerice, kao sustavi za pohranu. Međutim, recikliranje bi kasnije moglo smanjiti njemačku ovisnost o uvoznim sirovinama, posebice iz azijskih zemalja.