njemački proizvođač automobila

Mercedes smanjio očekivanja za profitnu maržu u 2024.

Autor: Biznis.ba
Mercedes smanjio očekivanja za profitnu maržu u 2024.
Foto: Unsplash

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz objavio je operativne rezultate ispod očekivanih u drugom kvartalu zaredom, što je potaknulo upravu tvrtke da smanji svoju prognozu operativne marže u automobilskom segmentu za ovu godinu.

Kompanija sada očekuje operativnu maržu u ovoj ključnoj poslovnoj diviziji na razini od 10-11 posto u odnosu na raniju prognozu od 10-12 posto, dok je u diviziji kombija očekivana profitabilnost povećana na 14-15 posto u odnosu na prethodnih 12 -14 posto, piše Momentum.

Ovaj trend slabije poslovne aktivnosti dolazi kao posljedica pojačane konkurencije na kineskom tržištu, ali i slabije potražnje za e-vozilima u Europi nakon što su vlade zemalja bloka počele smanjivati ili ukidati poticaje za kupnju.

Prihodi su u tromjesečju smanjeni za 3,9 posto na 36,7 milijardi eura, dok je operativna dobit (EBIT) smanjena za 19 posto na 4,04 milijarde eura i bila je u skladu s očekivanjima. Pad profitabilnosti u automobilskom segmentu bio je još izraženiji - prilagođeni EBIT pao je za 28 posto na 2,8 milijardi eura.

Operativna marža u automobilskom segmentu smanjena je za 3,3 postotna boda na 10,2 posto, ali je bila iznad rezultata u prvom kvartalu (9,0 posto), dok je u kombi diviziji porasla za dva postotna boda na 17,5 posto, prenosi SEEbiz.

Prodaja osobnih vozila pala je za 3,7 posto na 496,7 hiljada edinica, dok je prodaja e-vozila pala za četvrtinu. Prodaja premium vozila oporavila se sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje, ali je ostala ispod prošlogodišnjih brojki. Ovakav rezultat prvenstveno je posljedica inoviranja prodajnog programa, ali i otežanih uvjeta poslovanja na azijskom tržištu.

Uprava firme "pažljivo procjenjuje" situaciju na kineskom tržištu, gdje očekuje snažnu konkurenciju u području osnovnih modela namijenjenih kupcima s niskim plaćama, ali i "očekuje zadržati svoju vodeću poziciju" u premium segmentu tržišta.

Ovo očekivanje firme prvenstveno se temelji na lansiranju novih modela luksuznih vozila u drugoj polovici godine, kada se očekuje oporavak prometa. Sveukupno, uprava firme i dalje očekuje pad prodaje osobnih vozila na razini 2023. godine te blagi pad kada je u pitanju prodaja dostavnih vozila.

Dionice Mercedesa u proteklih su pet dana zabilježile pad vrijednosti od oko četiri posto, dok su od početka godine u blagom minusu.