Laurence Escalante

Milijarder iz Australije ima kolekciju egzotičnih automobila vrijednu više od 100 miliona dolara

Autor: T.K.
Milijarder iz Australije ima kolekciju egzotičnih automobila vrijednu više od 100 miliona dolara
X

Australski milijarder Laurence Escalante posjeduje kolekciju od 120 egzotičnih automobila, koja je vrijedna više od 100 miliona dolara. I to nije sve.

Escalante u posljednje dvije godine širi svoju nevjerovatnu kolekciju modernih superautomobila i hiperautomobila koje nabavlja šriom svijeta, a sada je svoje četverotočkaše napokon pokazao javnosti.

Riječ je o osnivaču i direktoru internet stranice Virtual Gaming Worlds, koja nudi niz igara u stilu casina. Njegovo bogatstvo se naglo povećalo tokom pandemije koronavirusa te sada iznosi više od 3 milijarde dorala. On živi u Perthu i u protekle dvije godine "gradi" svoju kolekciju.

U videu objavljenom na YouTubeu Escalanteov prijatelj je otkrio da je on u ovo vrijeme prošle godine imao 49 automobila, sada ih je oko 120. No, to nije sve, jer ovaj milijarder čeka isporuku dodatnih 70 automobila koji će mu biti dostavljeni u narednoj godini.

Za razliku od mnogih drugih kolekcionara, Escalante ne ostavlja svoje automobile da stoje i "trunu" u skladištu, nego ih lesto vozi i posuđuje svojim prijateljima. Kad god se događa neki car meet u Perthu, možete biti sigurni da će neki od automobila iz "The Lee Collection" kolekcije biti tu.

Trenutna kolekcija automobila vrijedna je više od 100 miliona automobila, a jedan od noviteta u proteklih nekoliko mjeseci je Aston Martin Valkyrie AMR Pro, jedini primjerak na australskom tlu. Escalante posjeduje i dva primjerka McLarenovog modela Elva,uključujući jedan s potpuno izloženim karbonom. Nedavno mu je isporučen i Mercedes-Benz SLR McLaren HDK, a u slobodno vrijeme za utrke koristi Lamborghini Essenza SCV12 i Ferrari FXX K Evo.

U njegovom skladištu nalaze se Lamborghini Countach LPI 800-4, Bugatti Chiron Super Sport, McLaren P1, Ferrari Daytona SP3 i Bugatti Bolide koji će biti registrovan za cestovnu upotrebu uprkos činjnici da ga francuska kompanija proizvodi samo za stazu.