tesla

Musk ipak podijelio još otkaza

Autor: Biznis.ba
Musk ipak podijelio još otkaza
Foto: Pexels

Proizvođač električnih vozila Tesla je podijelio još otkaza zaposlenima u softverskim, servisnim i inženjerskim odeljenjima, navodi tehnološka publikacija Electrek, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Ovaj potez dolazi nakon što je proizvođač automobila na čelu s Elonom Muskom raspustio svoje odeljenje za punjenje električnih vozila nakon što je Tesla prošlog mjeseca objavio da smanjuje globalnu radnu snagu za više od 10%.

Zaposleni u Tesli su primili e-mail tokom vikenda u kojima se obavještavaju o širim opuštanjima, piše Index.hr. Tesla, čije dionice su porasle za više od 1%, nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Kompanija je prošlog mjeseca objavila da će otpustiti više od 6700 zaposlenih na svojim lokacijama u Teksasu, Californiji, Nevadi i New Yorku.

Tesla je pod pritiskom pada prodaje i intenziviranja cjenovnog rata među proizvođačima automobila jer su visoke kamatne stope usporile rast prodaje električnih vozila. Kompanija želi da se fokusira na softver za autonomnu vožnju, robotaksije i humanoidnog robota Optimusa, a Musk bi mogao da smani svoje izdatke za određene timove da bi sačuvao novac za te projekte, kažu analitičari.

Kompanija je u aprilu saopštila da radi na "novim modelima" koji će koristiti njene trenutne platforme i proizvodne linije", što je potez za koji se očekuje da će omogućiti bolju kontrolu kapitalnih izdataka.

Tesla zaključao domet na najjeftinijem Modelu Y, može da se poveća uz doplatu

Elon Musk je objavio da je Tesla softverski zaključao domet na svom najjeftinijem Modelu Y (Standard Range RWD), a sada planira da ponudi još 40 do 60 milja (65 do 95 kilometara) dometa za 1.500 do 2.000 dolara.

Tesla je ove godine povremeno nudio jeftinija vozila s kraćim dometom, ali umjesto da napravi novo vozilo s manjom baterijom, proizvođač automobila je odlučio da umjesto toga koristi iste baterije i softverski zaključa domet.

Musk je otkrio je da je Model Y Standard Range RWD bio softverski zaključan. Već su postojale glasine o tome, ali to nikad nije zvanično potvrđeno.

Modeli Y s dometom od 260 milja (418 km), a koji su proizvedeni tokom poslednjih nekoliko mjeseci, u stvari imaju veći domet koji se može otključati za 1.500 do 2.000 dolara, objavio je Musk i naglasio da se radi o povećanju dometa od 40 do 60 milja, zavisno od baterija koje se nalaze u automobilu.

Musk je rekao da Tesla trenutno "radi na regulatornim odobrenjima" da bi to omogućilo ovu nadogradnju.