I to vrlo brzo

Na norveškim putevima bit će više električnih automobila nego benzinaca

Autor: Biznis.ba
Na norveškim putevima bit će više električnih automobila nego benzinaca
Foto: Ilustracija

Baterijska električna vozila uskoro će potisnuti vozila s benzinskim pogonom s drugog mjesta najčešćih pogona na norveškim putevima, ali moglo bi proći još tri ili četiri godine pre nego što nadmaše dizelska vozila.

Norveška je i dalje vodeća država na svijetu po prodaji električnih vozila na baterije i od početka ove godine otprilike 90 posto svih novih vozila prodatih u zemlji su potpuno električna. Prva država je također na kursu da zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel do 2025. godine, i tako postane prva država koja je to učinila, navodi Jutarnji.hr.

Dok je prodaja novih baterijskih električnih vozila posljednjih godina u Norveškoj uveliko nadmašila prodaju benzinskih i dizelskih modela, podaci Norveške uprave za javne puteve otkrivaju da se na norveškim putevima trenutno vozi 776.003 benzinskih automobila, 1.068.929 dizelskih vozila, 339.724 hibrida i 700.358 baterijskih električnih vozila.

Po tome i prodaji novih automobila u Norveškoj je očigledno da će električni auti uskoro po brojnosti nadmašiti automobile na benzin. To će se dogoditi za otprilike 12 mjeseci, ako se ovakva prodaja električnih automobila nastavi. S obzirom na to da je dizelaša u Norveškoj mnogo više, da prestignu njih će električnim autima biti potrebno mnogo duže, tri do četiri godine.

U januaru su baterijski električni automobili činili 92,1 posto svih novih automobila prodatih u Norveškoj, a ta je brojka blago pala u martu na 89,3 posto zbog rastućih kamatnih stopa i smanjenja poreskih izuzeća. Vlada je 2023. ukinula izuzeće od poreza na dodatu vrednost za baterijske električne automobile skuplje od 500.000 norveških kruna. Ali uprkos tim promenama pad prodaje je bio mali.