Auto

Nissan i Honda najavili saradnju na razvoju električnih vozila

Autor: Biznis.ba
Nissan i Honda najavili saradnju na razvoju električnih vozila
Foto: Honda i Nissan

Kompanije Nissan i Honda najavile su da će ubuduće sarađivati na razvoju električnih vozila i auto-inteligentne tehnologije, sektora u kojima su japanski proizvođači automobila do sada zaostajali.

Izvršni direktori kompanija pojavili su se zajedno na konferenciji za novinare u Tokiju kako bi najavili da će drugi i treći najveći proizvođači automobila u Japanu razmotriti mogućnost saradnje.

Detalji neobavezujućeg sporazuma se još razrađuju, saopštile su obje strane, a rukovodioci su objasnili da će kompanije zajedno razvijati osnovne tehnologije, ali će njihovi proizvodi biće različiti.

Izvršni direktor Nisana Makoto Uchida naglasio je da je brzina ključna za kompanije u razvoju tehnoloških rješenja.

"Nemamo vremena. Značajno je da smo postigli ovaj sporazum sa obostranim razumijevanjem da se dve kompanije suočavaju sa zajedničkim izazovima".

Predsednik Honde Tochihiro Mibe rekao je da kompanije dijele zajedničke vrijednosti i da bi mogle stvoriti sinergiju u suočavanju sa svojim rivalima.

Svjetski proizvođači automobila ubrzano se kreću ka električnim vozilima, fokusirajući se na baterije umjesto na gasne motore, jer raste zabrinutost oko emisija ugljen-dioksida i klimatskih promjena.