Auto

Nissan će izvoziti kineska električna vozila na globalna tržišta

Autor: Biznis.ba
Nissan će izvoziti kineska električna vozila na globalna tržišta
nissan_nova

Nissan Motor rekao je u nedjelju da će prodavati kineska električna vozila (EV) globalno jer je sklopio dogovor s najvišim univerzitetom u zemlji kako bi iskoristio lokalne resurse kako bi ubrzao istraživanje i razvoj u oblasti elektrifikacije.

Japanski proizvođač automobila razmatra izvoz postojećih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i nadolazećih čisto električnih i plug-in hibridnih automobila proizvedenih i razvijenih u Kini na prekomorska tržišta, rekao je Masashi Matsuyama, potpredsjednik Nissan Motora i predsjednik Nissana Kina, izjavio je za novinare u Pekingu, piše Reuters.

Nissan razmišlja da se usmjeri na ista tržišta kao i kineski rivali kao što je BYD, rekao je on.

Kompanija se pridružuje stranim brendovima, uključujući Teslu, BMW i Ford koji proširuju svoj izvoz automobila proizvedenih u Kini kako bi iskoristili niže proizvodne troškove u zemlji i povećali iskorišćenost kapaciteta svojih fabrika .

Kina je činila nešto više od petine Nissanove svjetske prodaje od oko 2,8 miliona vozila u prvih 10 mjeseci ove godine, što je pad od preko trećine u istom periodu prošle godine.

Japanski proizvođači automobila suočili su se ove godine sa ozbiljnim izazovom prodaje u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, zbog popularnosti domaćih brendova i velike cjenovne konkurencije usred brzog prelaska na električna vozila.

Nissan je najavio da će sljedeće godine uspostaviti zajednički istraživački centar s vodećim kineskim univerzitetom Tsinghua, fokusirajući se na istraživanje i razvoj električnih vozila, uključujući infrastrukturu za punjenje i recikliranje baterija.

- Nadamo se da će nam ova suradnja pomoći da bolje razumijemo kinesko tržište i razvijemo strategije koje bolje odgovaraju potrebama kupaca u Kini, rekao je Nissanov predsjednik i izvršni direktor Makoto Uchida u izjavi.

Pokretanje istraživačkog centra je nastavak zajedničkih istraživačkih napora koje kompanija vodi sa Tsinghuom od 2016. godine, a koji su se fokusirali na inteligentnu mobilnost i tehnologiju autonomne vožnje.