30 novih modela

Nissan najavljuje nove modele i planira smanjenje troškova proizvodnje električnih vozila

Autor: Biznis.ba
Nissan najavljuje nove modele i planira smanjenje troškova proizvodnje električnih vozila
Foto: Screenshot

Nissan cilja na dodatnih 1 milion prodaje vozila u sljedeće tri godine i smanjenje troškova proizvodnje električnih vozila za 30% do 2030., objavio je ovaj japanski proizvođač automobila u ponedeljak.

U novom srednjoročnom poslovnom planu, Nissan je također potvrdio da će lansirati 30 novih modela do fiskalne godine 2026., od kojih će 16 biti električno. Cilj mu je da troškovi EV i motora s unutrašnjim sagorijevanjem dostignu paritet do 2030.

Među njima su električni krosover kao nasljednik Leafa, nova generacija Micre koja će se bazirati na platformi novog Renaulta 5 EV, pa električni Juke, još nekoliko SUV-ova, minivenova, pikapova srednje veličine, kao i brojni Infiniti modeli.

"Ovaj plan će nam omogućiti da idemo dalje i brže u povećanju vrijednosti i konkurentnosti", rekao je predsjednik i izvršni direktor Nissana Makoto Uchida u izjavi, prenosi CNBC.

"Suočen s ekstremnom nestabilnošću tržišta, Nissan preduzima odlučne mjere vođene novim planom da bi obezbijedio održivi rast i profitabilnost."

Proizvođač automobila je također najavio da cilja na maržu operativne dobiti od više od 6% do kraja fiskalne 2026., kao i na "dugoročni profitabilni rast".

U okviru dvodijelnog plana nazvanog The Arc, Nissan je rekao da će nastojati da obezbijedi rast količine kroz "prilagođenu regionalnu strategiju" i pripremiti se za ubrzanu tranziciju na EV balansiranjem svog portfelja između EV i automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, rastućih količina na glavnim tržištima i finansijska disciplina.

To će biti podržano "pametnim partnerstvima, poboljšanom konkurentnošću električnih vozila, diferenciranim inovacijama i novim izvorima prihoda."

Nissan je rekao da bi ova strategija mogla doneti potencijalne prihode od 16 milijardi dolara od novih poslovnih prilika do fiskalne 2030. godine.

U vezanim vijestima, Fiskerovi pregovori s velikim proizvođačem automobila o potencijalnom dogovoru su propali, navedeno je u ponedeljak usred rastuće neizvesnosti za ovu kompaniju koja je prošle sedmice pauzirala proizvodnju električnih vozila, prenosi Autoblog rs.


Prekid pregovora naveo je kompaniju u potragu za strateškim opcijama, uključujući restrukturiranja unutar ili izvan suda i transakcije na tržištu kapitala. Reuters je ranije ovog mjeseca pisao da je upravo Nissan taj proizvođač koji je u naprednim pregovorima o ulaganju u Fisker. Ali ranije tokom dana, Nissan je objavio dugoročni poslovni plan, uključujući strategiju za EV, i rekao da traži partnere u Sjedinjenim Državama.