opozvano 84 hiljade vozila

Nissan: Opasnost od starih vazdušnih jastuka

Autor: Biznis.ba
Nissan: Opasnost od starih vazdušnih jastuka
Foto: Pexels

Japanski Nissan je pozvao vlasnike 84.000 starijih automobila da prestanu da ih voze jer prilikom sudara postoji rizik od eksplozije vazdušnih jastuka marke Takata.

Urgentno upozorenje je objavljeno nakon što je jedna osoba poginula u Nissanovom vozilu kada je eksplodirala suvozačeva pumpa za naduvavanje vazdušnog jastuka. Čak 58 ljudi je povrijeđeno u incidentima od 2015. godine, prenio je AP.

"Zbog starosti vozila opremljenih neispravnim vazdušnim jastucima Takata, postoji povećan rizik od eksplozije sistema za naduvavanje tokom aktiviranja vazdušnog jastuka i izbacivanja oštrih metalnih fragmenata koji mogu da izazovu ozbiljne povrede ili smrt", navodi se u saopštenju.

Nissan je precizirao da se upozorenje odnosi na male automobile Sentra proizvedene od 2002. do 2006. godine, kao i na model Pathfinder godišta od 2002. do 2004. i Infiniti QX4 iz 2002. i 2003. godine.

Na Nissanovom web-sajtu vlasnici mogu da provere da li je njihovo vozilo obuhvaćeno ako ukucaju broj šasije automobila, prenosi Autoblog rs.

Kompanija navodi da bi vlasnici trebalo da stupe u kontakt sa ovlašćenim servisom kako bi dogovorili termin za besplatnu zamjenu pumpe vazdušnog jastuka.