Nedostatak vozača

Nissan: Pokretanje biznisa s robotaksijima

Autor: Biznis.ba
Nissan: Pokretanje biznisa s robotaksijima
Foto: Nissan

Nissan je objavio svoj plan komercijalizacije vlastitih usluga mobilnosti u Japanu, što je još jedan korak prema ostvarenju njihove dugoročne vizije iz programa Nissan Ambition 2030. Riječ je, naime, o rješavanju problema s uslugama prijevoza s kojima se suočavaju lokalne zajednice u Japanu.

Izazova ima nekoliko: prije svega to je nedostatak vozača zbog sve starijeg stanovništva. Nissan poslovne modele za pružanje usluga mobilnosti u Japanu i šire testira još od 2017. godine. Među ostalim, to čini u gradskom području Minato Mirai u Yokohami te gradu Namie u prefekturi Fukushima, gdje je usluga mobilnosti s rukovodstvom Namie Smart Mobility u primjeni od 2021.

Usluge autonomne mobilnosti Nissan testira i izvan granica Japana – naprimjer u Londonu i drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva uz podršku tamošnje vlade.

Nissan u saradnji s trećim stranama, kao što su lokalna tijela i prijevoznici, namjerava ponuditi usluge autonomne mobilnosti s početkom 2027. godine, s time da će testiranje usluge u gradskom području Minato početi već ove godine, prenosi Index.hr. 

Tokom perioda testiranja, razina autonomne vožnje postupno će se optimizirati u skladu s ocjenom prihvatljivosti takve usluge kod kupaca, a sve kako bi se omogućili oblici prijevoza bez vozača.