potpisan memorandum

Njemačka i Kina pregovarat će o prijenosu podataka za projekte autonomne vožnje

Autor: Biznis.ba
Njemačka i Kina pregovarat će o prijenosu podataka za projekte autonomne vožnje
Foto: Ilustracija

Njemačka i Kina utvrdile su okvir za razgovore o prekograničnom prijenosu podataka, rekao je ministar digitalnih poslova i saobraćaja Volker Wissing, pripremajući teren za proizvođače vozila koji rade na projektima autonomne vožnje.

Prijenos podataka iz Kine sporno je pitanje za strane kompanije koje posluju u toj zemlji.

EU i SAD strahuju da bi ulazak kineske tehnologije na njihova tržišta i prikupljanje podataka mogli uključivati sigurnosni rizik, napominje Reuters.

Memorandum o razumijevanju, koji su potpisali njemački ministar saobraćaja i direktor kineske Uprave za kibernetički prostor Zhuang Rongwen, nadovezuje se na njemačko-kineski sporazum o saradnji na području autonomne vožnje, potpisan u aprilu.

Autonomna vozila prikupljaju mnoštvo podataka o ponašanju putnika i vozača, kao i o okolišu.

Ključno je da protok podataka bude što slobodniji, uz uvažavanje privatnosti i sigurnosnih interesa, rekao je Wissing, dodavši da memorandum pruža okvir za dijalog, prenose Financije hr.

Njemačka automobilska industrija, piše Hina, izrazila je zadovoljstvo skiciranim okvirom za razgovore.

“Prekogranični prijenos podataka od presudne je važnosti za nastojanja njemačkih proizvođača i dobavljača da zadrže vodeću poziciju u svijetu u tehnologiji budućnosti”, rekao je direktor udruženja proizvođača automobila VDA Marcus Bolling, prema izvješću Handelsblatta.