bez subvencija

Njemačka planira nove mjere za povećanje prodaje električnih automobila

Autor: Biznis.ba
Njemačka planira nove mjere za povećanje prodaje električnih automobila
Foto: Unsplash

Od ove godine nema subvencija za kupovinu električnih automobila u Njemačkoj. Naglo ukidanje bonusa izazvalo je krizu u autoindustriji, koja je zabilježila pad prodaje električnih automobila. Sada vlada mijenja kurs i planira nove mjere za povećanje prodaje električnih automobila.

– Trenutno pripremamo dodatne poreske olakšice za električne automobile u sklopu inicijative rasta. Industrija vozila je kamen temeljac industrije u Njemačkoj i tako treba da ostane – objašnjava za NTV ministar privrede Robert Habeck.

– Jedina koja je zadovoljna je Kina koja nastavlja da širi svoje tehnološko vodstvo – kaže Habeck, koji obećava da će nastaviti da podupire transformaciju, prenosi Autoblog rs.

Kako će biti osmišljene nove subvencije nije potpuno jasno. Međutim, neki podaci upućuju na poreske olakšice, vjerovatno usmerene na službene automobile. Prethodni bonus se odnosio na 4.500 eura podrške za električne automobile cijenom ispod 40.000 eura i 3000 eura za električne automobile od 40.000 do 65.000 eura.