podaci destatisa

Njemačka: Udio kineskih električnih automobila snažno raste

Autor: Biznis.ba
Njemačka: Udio kineskih električnih automobila snažno raste
Foto: Unsplash

Udio Kine u uvozu isključivo električnih vozila u Njemačku porastao je na 40,9% u prva četiri mjeseca ove godine, iako je broj takvih uvezenih vozila pao za 15,7%, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku (Destatis).

Evropska komisija prošlog je tjedna upozorila da razmatra uvođenje kaznenih carina na kineska električna vozila u potezu koji bi također mogao pogoditi njemačke proizvođače automobila koji proizvode u Kini za izvozno tržište.

Prema Destatisu, uvoz kineskih električnih vozila u snažnom je porastu, pri čemu je 29,0% od 447.200 jedinica uvezenih u Njemačku prošle godine došlo iz Kine. Sljedeća je bila Južna Koreja, daleko iza s 9,9%, ili 44.200 jedinica, a slijedi je Češka s 9,3%, ili 41.600 jedinica.

Udio Kine u 2022. iznosio je 12,0%, a 2020. 7,7%.

Komisija od jeseni ispituje uvoz kineskih električnih automobila zbog državnih subvencija koje narušavaju tržišno takmičenje u bloku.

Prema podacima Komisije, kineski električni automobili su oko 20% jeftiniji od modela proizvedenih u Evropskoj uniji. Tu razliku pripisuje nepravednim državnim subvencijama.

Konačna odluka o tarifama još nije donesena jer se traži rješenje problema.