proširivanje ponude

Nova hibridna era u Audiju

Autor: Biznis.ba
Nova hibridna era u Audiju
Foto: Unsplash

Audi će proširiti i unaprijediti svoju hibridnu ponudu u narednim godinama jer će prelazak sa automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem na EV potrajati „duže nego što se u početku mislilo“.

Kompanija se drži svog prethodno najavljenog cilja da ima asortiman potpuno električnih modela od 2033. godine, ali će liniju prije toga postepeno proširivati, nudeći SUS opciju i EV u svakom od svojih osnovnih segmenata do tada.

Druge kompanije, uključujući Mercedes, BMW, Ford, BYD, Kia i Stellantis, također su izrazile dugoročnu posvećenost hibridnim pogonima posljednjih sedmica iz istih razloga, prenosi Autoblog rs.

Izvršni direktor Audija Gernot Dolner je rekao da je strategija kompanije "održiva budućnost za narednih 10 godina", što će, kako predviđa, biti produžena "faza tranzicije" između vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnih vozila.

„Unutar Volkswagen grupe, rano smo prepoznali da su plug-in hibridi relevantna projektna tehnologija i sada vidimo da je prelazak duži nego što smo prvobitno mislili“, rekao je Dolner novinarima.

Audi je konstruisao novu porodicu motora sa unutrašnjim sagorijevanjem za svoju sljedeću generaciju PHEV modela, koji će moći da prelaze 100 km na električnu energiju zahvaljujući znatno većoj bateriji.

Nova PPC arhitektura koja stoji u osnovi ovih automobila – počev od Audija A5 predstavljenog prošle sedmice – takođe može da prihvati aranžmane pogonskog sklopa za proširenje dometa, iako kompanija tek treba da potvrdi planove u ovoj oblasti.

Uprkos novom fokusu Audija na hibride, Dolner je rekao da je dugoročni stav kompanije da će EV-ovi postati mainstream. On je rekao: „Trenutno vidimo lagani negativni trend, ali i dalje postoje pozitivne stope rasta kada su u pitanju električna vozila. „Ali vjerujemo, posebno sa gradijentom inovacija, da je električno vozilo superiorno. „Najmanje u narednih 10 godina imat ćemo prelaznu fazu sa tri relevantna pogona: to su visoko efikasni SUS pogoni, plug-in hibridi (posebno postaju važni u Kini i Sjevernoj Americi) i potpuno električna vozila. „Pozitivna poruka je da smo fleksibilni.”

Dolner je rekao da će Audijeva linija električnih automobila "prve generacije" biti kompletirana 2027. godine. Kompanija trenutno prodaje četiri električna automobila i uskoro će otkriti novi A6 E-tron uoči lansiranja kasnije ove godine. Očekuje se da će novi A4 E-tron uslijediti sljedeće godine, a poznato je da su u pripremi i električni ekvivalenti A3 i A8.