Eskalacija odnosa

Nove tenzije između Kine i EU: Peking traži povlačenje carina na električna vozila

Autor: Biznis.ba
Nove tenzije između Kine i EU: Peking traži povlačenje carina na električna vozila
Foto: Pignatelli/EUC/Zuma Press

Kineska vlada nedavno je objavila da je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) podnijela pritužbu na dodatne carine Evropske unije na uvoz kineskih električnih automobila.

Početkom jula EU je uveo dodatne privremene carine na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, u rasponu od 17,4 do 37,8 posto, zbog "nepoštenih" subvencija proizvođačima. Dodali su tada da su stupili u kontakt s kineskim vlastima kako bi razmotrili moguća rješenja, u skladu s propisima WTO-a.

Nedavno je kinesko ministarstvo trgovine istaknulo kako odluka EU-a o carinama nije činjenično ni pravno utemeljena.

Brisel tim carinama krši propise WTO-a i potkopava globalnu saradnju u borbi protiv klimatskih promjena, naglasili su.

Peking poziva EU da odmah poništi odluku i da sarađuje s Kinom na stvaranju uslova za privrednu i trgovinsku saradnju i za stabilnost snabdijevenih lanaca industrije električnih automobila, rekao je u saopćenju glasnogovornik ministarstva trgovine.

Kineski proizvođači automobila pozvali su u junu Peking da odgovori podizanjem carina na uvoz automobila na benzinski pogon iz EU-a, izvijestio je kineski list Global Times.

Rješavanje sporova pred WTO-om često traje godinama. Sudionici se mogu žaliti na odluku, ali prizivni mehanizam ne funkcionira jer SAD blokira imenovanje novih stručnjaka u sklopu kampanje koja bi trebala iznjedriti reforme, napominje novinska agencija DPA.