zanimljivo

Novi BMW M5 je u Irskoj jeftiniji od M3

Autor: Biznis.ba
Novi BMW M5 je u Irskoj jeftiniji od M3
Foto: X

Još jedan zanimljiv slučaj u vezi cijena automobila stiže iz Irske. Tamo se BMW M3 prodaje za 151.675 eura, dok je najnoviji novi M5 (predstavljen prošle sedmice) znatno jeftiniji od svog manjeg brata, budući da košta 137.055 eura. I to uprkos činjenici da je to daleko veći i teži automobil sa snažnim V8 motorom ispod haube. Zašto?

Kako navodi Motor1, sve se svodi na porez na registraciju vozila (Vehicle Registration Tax - VRT), koji se bazira na emisiji CO2. Zahvaljujući svom plug-in hibridnom pogonu, najnoviji M5 ima emisiju CO2 od 37 g/km u kombinovanom WLTP ciklusu. To ga svrstava u najniži poreski razred (do 50 g/km) za koji VRT iznosi samo sedam posto vrednosti automobila. M3 s druge strane emituje 228 g/km zbog svog neelektrifikovanog šestocilindričnog motora. Dakle, spada u najviši poreski razred (više od 190 g/km), tako da porez iznosi nevjerovatnih 41 odsto vrednosti automobila.

Razlika u cijeni između M3 i M5 tako odlično pokazuje zašto proizvođači automobila žele da lansiraju više plug-in hibrida. U oku regulatora, PHEV su manje štetni za životnu sredinu, prenosi Autoblog rs. Naravno, to je pod pretpostavkom da vlasnik često dopunjava bateriju automobila kako bi iskoristio električni domet. U slučaju M5, BMW kaže da samo na struju može preći do 69 km.

Osim emisija, tu je i razlika u potrošnji goriva. M5 zvanično troši samo 1,7 litara na 100 kilometara po WLTP ciklusu, uprkos činjenici da je težak 2.435 kilograma.

BMW M3 troši 10,1 litara na 100 kilometara, pri čemu je 655 kg lakši od novog M5.

Treba napomenuti da BMW u Irskoj prodaje M3 samo kao Competition model sa xDrive-om.