proizvodnja u italiji

Novi hibridni Fiat 500: Poznato kad slijedi lansiranje na tržištu

Autor: Biznis.ba
Novi hibridni Fiat 500: Poznato kad slijedi lansiranje na tržištu
Foto: Unsplash

Fiat je potvrdio da će lansirati novi hibridni 500 počekom 2026. godine, obezbjeđujući dugoročnu budućnost za svoj gradski automobil.

Proizvodnja će se odvijati u fabrici Mirafiori u Italiji koja trenutno proizvodi električni Fiat 500e.

Novi 500 Ibrida (hybrid) će pokretati isti 1,0 litarski blagi hibridni trocilindrični benzinski motor kao postojeći 500, ali će kao baza poslužiti arhitektura modela 500e.

Ovakva mjera je rezultat dva ključna izazova. Prvo, bilo je potrebno da se poveća proizvodnja u Mirafioriju zbog spore prodaje modela 500e i njegovog brata Abartha 500e. Fiat je u februaru redukovao smjene u fabrici i rezervisao mogućnost da u potpunosti zaustavi rad fabrike ako prodaja ne poraste.

Drugo je izazov da se popularni benzinski 500 zadrži u prodaji, pošto postojeći model nije u skladu sa novim standardima cyber bezbjednosti koje je uvela Evropska unija.

Izvršni direktor Fiata Olivije Fransoa je to pozdravio kao posvećenost italijanskoj automobilskoj industriji, nazivajući matičnu naciju brenda „našom pokretačkom snagom i našom budućnošću“.

Fransoa je nagovijestio da je spora prodaja 500e u Italiji podstakla akciju, napominjući da „90% proizvodnje Mirafjorija ide u inostranstvo“.

Nema sumnje da je odluka donijeta i da se oslobodi prostor u Tihiju u Poljskoj, gde Fiatova matična kompanija Stellantis uskoro treba da počne da pravi novi električni supermini T03 kineske firme Leapmotor, prenosi Autoblog rs.

Fransoa je dodao: „Da bismo povećali broj 500 na putevima u Italiji i da bismo odgovorili na zahtjeve italijanskih kupaca, odlučili smo da pravimo novi 500 Ibrida.

„Novi 500 Ibrida bit će razvijen i dizajniran u Torinu i bit će napravljen u Mirafioriju. „Jasno je da Mirafiori igra stratešku ulogu za brend i da također nastavljamo da ulažemo u Italiju, 500 i Mirafiori.”

U tom cilju, 500 Ibrida će koristiti motore napravljene u Stellantisovoj fabrici u Termoliju, na obali Jadranskog mora, izduvni sistem proizveden u Napoliju i mjenjače sastavljene u Mirafioriju.