Model ID.2

Odgađa se lansiranje najjeftinijeg električnog Volkswagena

Autor: Biznis.ba
Odgađa se lansiranje najjeftinijeg električnog Volkswagena
Električni Volkswagen / Volkswagen

Uvođenje Eura 7 ima dvostruki efekat na autoindustriju.

Najavom uvođenja norme Euro 7 brojni proizvođači su se složili kako će proizvodnja malih automobila biti apsolutno neisplativa. Volkswagen je tako ukinuo GTI sa ručnim mjenjačem, a u najavi je bilo čak i umirovljenje Pola.

Sada pak uvođenje daleko blaže norme Euro 7 donosi nove izazove autoindustriji. Kako piše Auto Motor und Sport, a prenosi Automotive News Europe, Volkswagen sad vraća priču na klasično pogonjene automobile koji opet postaju isplativi. S druge strane, model ID.2, najjeftiniji električni Volkswagen, na tržište može stići kasnije, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, najjeftiniji električni Volkswagen sa startnom cijenom od 25.000 eura trebao je ući u proizvodnju iduće godine, a sad je odgođen za godinu dana na 2026. godine. Naime, olabavljena norma Euro 7 dopušta nastavak proizvodnje manjih automobila sa motorima s unutrašnjim izgaranjem uz zadržavanje konkurentne cijene.

Nakon pritiska pojedinih zemalja, EU je olabavio standarde norme Euro 7 gotovo na nivo Euro 6, bar kad su u pitanju emisije ličnih automobila. A kad se podvuku linije, jednako veliki Polo sa cijenom od 22.000 eura u Njemačkoj je i dalje jeftiniji od električnog noviteta.

Kako se saznaje, Volkswagen će vrlo vjerovatno početkom 2025. godine predstaviti proizvodnu izvedbu modela na osnovu koncepta ID.2all i pokrenuti proizvodnju u manjem opsegu. Potom bi tokom 2026. godine ID.2 ušao u puni intenzitet proizvodnje.

Ovakva odluka postavlja Volkswagen u relativno nepovoljnu situaciju, pogotovo jer iz Stellantisa već dolazi jeftina konkurencija. Jeftiniji Citroen e-C3 je pred vratima, a uskoro će stići Fiat Panda, pa i Lancia Ypsilon. O jeftinoj kineskoj konkurenciji da i ne govorimo.

Volkswagenov šef Thomas Schaefer pritom naglašava kako će kompanija smanjiti intenzitet proizvodnje na 80% kapaciteta, a sve kako se ne bi povećavale zalihe neprodanih automobila.