početna cijena 25.000 eura

Opel od 2025. planira da predstavlja samo električne modele

Autor: Biznis.ba
Opel od 2025. planira da predstavlja samo električne modele
Foto: X

Opel trenutno radi na novom pristupačnom električnom modelu s početnom cijenom od oko 25.000 eura

Stellantisova marka Opel se drži svog plana lansiranja samo električnih modela od sljedeće godine uprkos usporavanju potražnje za električnim vozilima u Evropi.

Izvršni direktor Opela Florian Huettl je rekao da ovaj proizvođač automobila čvrsto vjeruje da je elektromobilnost najbolji put napred za širenje mobilnosti bez emisija.

– Naš fokus je zaista učiniti ove automobile pristupačnim široj bazi kupaca – rekao je Huettl za Automotive News Europe.

Huettl je govorio na marginama lansiranja električne verzije malog SUV-a Frontera. Frontera, koja zamjenjuje Crossland u Opelovoj ponudi, također će imati blagu hibridnu verziju s 1,2 litarskim benzinskim motorom s početnom cijenom od 24.000 eura.

Mada će Opel koristiti matične Stellantisove višeenergetske platforme, kao što je STLA Medium, za svoje buduće proizvode, marka se drži svog plana pa će od 2025. predstavljati nove modele sa samo električnim pogonskim sklopovima, rekao je Huettl. Opel sada ima svježu liniju s višeenergetskim platformama čije električne verzije nude dovoljno električnog dometa da omoguće vožnju autoputem, kaže direktor.

Novi Grandland, koji je prije tri sedmice predstavljen u Nemačkoj, ima benzinske, plug-in hibridne i električne varijante, prenosi Autoblog rs.

Opel trenutno radi na novom pristupačnom električnom modelu s početnom cijenom od oko 25.000 eura, kaže Huettl. Očekuje se da će to biti mali gradski automobil i da će dijeliti Stellantisovu Smart Car arhitekturu na kojoj je nastao i novi Citroen eC3. eC3 je lansiran prošle godine, a očekuje se i osnovna verzija s kraćim dometom po cijeni od 19.990 eura, koja bi trebalo da bude dostupna početkom 2025. godine.