Prekretnica

Opelov novi električni SUV oživljava ime Frontera

Autor: Biznis.ba
Opelov novi električni SUV oživljava ime Frontera
Opelov novi električni SUV oživljava ime Frontera / Ilustracija

Novi model očekuje se kasnije tokom ove godine, a uz novi električni Grandland trebao bi označiti prekretnicu Opela prema potpuno električnom izdanju.

Kroz godine su u autoindustriji bili mnogi "brakovi". Spajanja i razdvajanja pojedinih marki i grupacija nekima su donijeli odlične pomake, a nekima nešto manje. Tokom 1991. godine Opel je bio dio General Motorsa, a unutar kojeg je djelovao i japanski Isuzu. S obzirom na to da je Opel bio "slab" u off-road segmentu, logično je bilo "prebaciti" neki već postojeći model iz grupacije i na evropsko tlo. Tako je nastala Opel Frontera, evropska inačica modela Amigo odnosno Rodeo. Naime, prvi je bio kraći (Frontera Sport), a drugi duži model. Frontera Sport bila je preteča današnjih SUV modela. Frontera linija je potrajala do 2003. godine. Sada se vraća na tržište.

Naime, Opel je najavio kako će tokom ove godine predstaviti novi SUV model. Od samog starta ovo je model koji se priprema u potpuno električnom izdanju, dakako sa svim značajkama Opelovih automobila.

Glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl najavljuje: "Naziv Frontera savršeno odgovara našem novom uzbudljivom SUV-u. Krasit će ga samouvjeren karakter i bit će pozicioniran u samo središte tržišta. Novu Fronteru trebala bi krasiti prostrana putnička kabina. Cilj je privući ljude koji vode aktivne živote, kao i kupce sa velikim porodicama. Iz Opela najavljuju kako bi Frontera trebala imati pristupačnu cijenu."

Za ovu je godinu najavljeno i predstavljanje potpuno električne verzije nove generacije Grandlanda. Tako bi ova dva modela trebala označiti važnu prekretnicu u pretvorbi proizvođača iz Rüsselsheima u potpuno električni brand. Opel će od tog trenutka nuditi najmanje jedan električan model s baterijom u svakoj obitelji svojih vozila.

Ponuda Opelovih električnih modela s baterijom trenutno uključuje četverocikl Rocks Electric, automobile Corsa Electric, Mokka Electric, Astra Electric i Astra Sports Tourer Electric, kao i nove modele vozila za prijevoz putnika Combo Electric i Zafira Electric. Osim toga, verzije električnih vozila sa baterijom za cijeli portfelj privrednih vozila koji uključuje modele Combo Electric i nove modele Vivaro Electric i Movano Electric dostupne uskoro.