Dva nova

Opelovi 'familijarci' imaju doseg do 350 km

Autor: Biznis.ba
Opelovi 'familijarci' imaju doseg do 350 km
Opel / Opel

Opel je istovremeno predstavio čak dva nova MPV-a na struju. Jedan je Zafira, već godinama popularan izbor svih koji trebaju porodično vozilo, dok je drugi model Combo, koji predstavlja svojevrsnu kombinaciju ličnog automobila i kombija za prijevoz putnika.

Riječ je o vozilima savršenima za one koji trebaju više prostora jer u zavisnosti od varijante Combo može primiti sedam, a Zafira čak devet osoba. Slično je i sa prostorom za teret - Combo Electric ima teretni prostor obima do 4000 litara, a Zafira Electric čak do 4900 litara.

U estetskom smislu, ova su dva automobila dobila novo lice Opela, nazvano Opel Vizor, a ističu se brojni sigurnosni detalji. Izdvaja se kamera visoke razlučivosti straga, koja pokriva prostor od 180 stepeni, i vrlo efikasna LED svjetla.

Combo je ponovno dostupan u dvije dužine: kraći od 4.41 metar (L1) nudi dovoljno prostora za pet osoba, a verzija od 4.76 metara (L2) može primiti do sedam osoba u tri reda. Po želji se mogu naručiti tri posebna sjedišta u drugom redu. Putnici iznad glave imaju panoramski krov s automatskom zaštitom od sunca. Postoji čak 27 mjesta za pohranu, ukupnog obima do 186 litara.

Zafira Electric također je dostupna u dvije dužine (4.98 metara i 5.33 metra) i ima dovoljno mjesta za do devet osoba. Po želji stražnji dio vozila može biti posebno udoban zahvaljujući četverim odvojenim sjedištima. Električna klizna vrata sa senzorima za otvaranje s obje strane vozila olakšavaju ulazak i izlazak iz drugog i trećeg reda, a uz nadoplatu je dostupan i panoramski stakleni krov.

Combo Electric sa jednim punjenjem baterije može prijeći do 330 km, što je približno 50 kilometara više od prethodnog modela.

To je omogućeno daljnjim razvojem potpuno električnog pogona i visokoučinkovitom toplotnom pumpom koja pomaže sačuvati doseg baterije pri niskim temperaturama. Pogonjen je električnim motorom snage 100 kW / 136 KS i okretnog momenta od 260 Nm, a može postići najveću brzinu od 135 km/h. Ugrađen je punjač od 11 kW, a baterija se može napuniti do 80 posto kapaciteta za približno 30 minuta na javnoj punionici od 100 kW.

Zafira Electric dostupna je sa baterijom od 50 kWh ili 75 kWh. Posebno razvijena baterija kapaciteta 75 kWh osigurava doseg vožnje do 350 kilometara između punjenja – što je povećanje od više od 20 kilometara. Također nudi regenerativno kočenje sa tri nivoa rekuperacije energije, koje se biraju pomoću ručica smještenih iza upravljača.
Punionica za brzo punjenje istosmjernom strujom snage 100 kW može napuniti bateriju od 50 kWh do približno 80 posto kapaciteta za oko 38 minuta (45 minuta za bateriju od 75 kWh). Motor koji pokreće Zafiru identičan je onome iz Comba, a u zavisnosti od potreba, vozači mogu birati između tri načina vožnje: Normal, Eco i Power.