italijanski proizvođač

Ove gume mogle bi da budu prekretnica u automobilskom svijetu

Autor: Biznis.ba
Ove gume mogle bi da budu prekretnica u automobilskom svijetu
Foto: Unsplash

Pred auto-svijetom je guma za koju se očekuje da će revolucionirati automobilsku industriju.

Italijanski proizvođač Pirelli nastavlja da razvija svoju cyber gumu. To je guma za koju se očekuje da će revolucionirati automobilsku industriju.

Cilj je poboljšati bezbjednost kao i optimizovati performanse. Savremeni automobili su opremljeni mnogim senzorima, ali gume su skoro izostavljene iz toga, osim kada je riječ o sistemu koji mjere njihov pritisak.

Ne treba zaboraviti da je guma jedini dio automobila koji je u direktnom kontaktu sa putem. Pirelli je dugo razmišljao o tehnologiji koja će poboljšati bezbjednost.

Tako je rođena sajber guma. Gume prve generacije su već montirane na neke automobile, kao što je bio slučaj sa modelom McLaren Artura 2021.

Pirellijeva treća generacija sajber guma predstavljena je na ovogodišnjem Gudvud festivalu brzine.

Od sada, guma će moći da šalje informacije direktno u automobil. Do sada su neobrađeni podaci bili dostupni samo preko mobilne aplikacije.

Pirelli objašnjava da je svaka guma opremljena senzorom na unutrašnjem dijelu gazećeg sloja. Ovaj senzor je povezan preko Bluetootha sa sistemom u vozilu.

Zahvaljujući ovim senzorima, osim pritiska, vozač će dobijati i podatke o temperaturi, što je veoma važno.

Pagani Utopia je izabrana da testira ove nove proizvode. Međutim, Pirelli namjerava da cilja drugi segment: premijum proizvođače kao što su Mercedes, Audi ili BMW.

"Kada se tehnologija usavrši, lako možemo da pređemo na masovnu proizvodnju. U procesu smo razvoja projekata sa proizvođačima premium automobila", objasnio je Andrea Kazalucci, izvršni direktor kompanije Pirelli, prenosi "b92".